Sanders regelt zachte landing na nederlaag

Democraten VS Bernie Sanders heeft verloren. Maar wil zijn aanhang nu Hillary Clinton steunen?

Carlos Osorio / AP

Hoe de aanhangers van de ‘politieke revolutie’ in het partijgareel te duwen? Voor deze vraag zien de Democraten zich gesteld, nu Hillary Clinton de overwinning bij de voorverkiezingen officieus op haar naam heeft geschreven.

Tot begin juni bleef haar tegenstrever Bernie Sanders zeggen dat ook hij nog kans maakte op de overwinning. Hij zou supergedelegeerden, de partijprominenten die op de Democratische partijconventie, 25 juli in Philadelphia, een vrije keuze maken, overhalen om in zijn kamp te komen.

Maar tegelijkertijd moet de Democratische partij de gelederen sluiten om zoveel mogelijk kiezers te kunnen trekken in de strijd tegen Donald Trump. Hoe moet dat, zonder de 12 miljoen Democratische en onafhankelijke kiezers af te stoten die zich lieten bezielen door het vuur van Sanders’ campagne en zijn belofte van een politieke revolutie?

De Democraten hebben Sanders’ aanhang van jonge en nieuwe kiezers hard nodig om de verkiezingen te kunnen winnen. Maar door de felle en langdurige voorverkiezingsstrijd, is het een lastige klus ze over de streep te trekken. Maandenlang hamerde Sanders immers op de banden tussen het door hem verfoeide Wall Street en Hillary Clinton. Nu moeten de ‘Berniebros’ die in beweging kwamen door Sanders’ vurige campagne tegen de rijke elites van Washington, overreed worden in het najaar hun stem te geven aan hét symbool van datzelfde establishment, Clinton. „Je kan niet de corruptie van het politieke systeem blootleggen en dan verwachten dat we ons achter datzelfde politieke systeem scharen”, zei Gary Frazier, leider van een groep die Black Men for Bernie heet, tegen CNN.

In een peiling van CBS zei vorige week 28 procent van Sanders&apos aanhang hoe dan ook niet op Clinton te zullen stemmen. Voor hen is het ‘Bernie or Bust’, Bernie of barsten. Fanatieke Bernie-aanhangers willen in Philadelphia tegen Clinton demonstreren.

Het heeft er veel van weg dat afgelopen week is gekozen voor lijnen van geleidelijkheid om kiezers de ideologische afstand te laten overbruggen. Sanders sprak vorige week eerst met President Obama, die vervolgens zijn officiële steun aan Hillary Clinton gaf. Dinsdag had hij een ontmoeting met Clinton zelf. Donderdag volgde een toespraak waarin Sanders zei dat hij samen met haar tegen Donald Trump zal strijden. Maar zijn officiële steun gaf hij nog niet.

Sanders&apos aanhang is zijn wig in de partij. Tot aan de conventie kan hij zijn invloed op kandidaat en partij maximaliseren in ruil voor een endorsement. Maar dan moet zijn fanatieke aanhang wel mee in die beweging.

In zijn speech, donderdag, hamerde Sanders op zijn gebruikelijke thema’s van sociale en economische rechtvaardigheid. Maar hij zei niet langer dat hij denkt te winnen. En hij riep zijn aanhang op, voor eventuele door zijn verlies veroorzaakte, politieke frustratie een nuttige uitlaatklep te zoeken: een kandidatuur in de plaatselijke politiek. „We hebben nieuw bloed nodig in onze politieke processen. Jullie bloed.”

    • Maartje Somers