Russische atleten mogen niet naar Rio

De IAAF past wel de regels aan zodat schone Russische atleten onder een neutrale vlag kunnen meedoen.

Foto Patrick Semansky / AP

Russische atleten zullen ontbreken op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De internationale atletiekbond IAAF besloot de voorlopige schorsing die het de Russische atletiekfederatie oplegde vanwege stelselmatig dopinggebruik niet op te heffen. Rusland heeft niet voldaan aan de criteria die de IAAF voor het land had opgesteld om dopinggebruik tegen te gaan.

Ook bij het aankomende EK atletiek, dat over enkele weken begint in het olympisch stadion in Amsterdam, zullen de Russen ontbreken. Twee open brieven, één van van Russische atleten aan het IOC en een andere van de Russische minister van Sport Vitali Moetko, waarin werd opgeroepen het land niet collectief te straffen door ook de schone sporters uit te sluiten van deelname, mochten niet baten. De aanwezige leden van de IAAF stemde in Wenen voor unaniem voor verlenging van de nationale schorsing, ditmaal tot en met de Spelen.

‘Waarachtig schoon’

Opvallend genoeg gaat de IAAF wel de regels aanpassen om schone atleten uit Rusland de kans te geven om als ‘neutrale’ sporters mee te doen aan internationale wedstrijden. De criteria daarvoor zijn dat atleten “waarachtig schoon” moeten zijn, oftewel dat ze lang genoeg onder een betrouwbaar anti-doping regime (dus niet Rusland) hebben getraind en zijn getest.

Met de aanpassing van de regels lijkt de mondiale atletiekbond tegemoet te komen aan de wens van het IOC, dat graag Russische atleten op de Spelen ziet. Het olypmisch comité komt volgende week dinsdag bijeen in het Zwitserse Lausanne om te beslissen over het verlenen van speciale dispensatie aan Russische atleten. Van één atleet is al zeker dat ze mag afreizen naar Rio: klokkenluidster Yulia Stepanova, een bekende 800-meterloopster, doet mee als neutrale atleet.

Geholpen door overheidsinstanties

Na onthullingen van de media over systematisch dopinggebruik in de Russische atletiek deed het Wereldantidopingagentschap (WADA) onderzoek naar de beschuldigingen. Een commissie onder leiding van IOC-lid Dick Pound bevestigde dat er een cultuur was waarin dopinggebruik gemeengoed was en sporters die werden betrapt geen straf kregen. Als reactie op het rapport werd Rusland in november 2015 voorlopig geschorst door de IAAF. Rusland moest laten zien serieuze verbeteringen te maken in de dopingbestrijding.

Donderdag kwam het WADA opnieuw met een rapport over de situatie in Rusland, waarin werd gekeken naar de gewenste vorderingen. Het dopingagentschap concludeerde dat de Russen nog steeds frauderen bij dopingcontroles, en dat ze daarbij geholpen worden door overheidsinstanties. De Russische geheime dienst FSB intimideert controleurs en gewapende agenten bedreigen hen met uitzetting. Atleten zouden bewust verkeerde informatie opgeven over hun verblijfplaats, de douane zou frauderen met dopingstalen en één sporter zou urine van een ander hebben ingeleverd bij een test.

President Poetin ontkende vrijdagmiddag volgens Reuters nog alle aantijgingen van staatsbemoeienis bij het dopinggebruik van Russische atleten. Hij noemde de beschuldigingen onderdeel van een “anti-Russische agenda” en zei dat alle instanties standaard tegen dopinggebruik zijn. Hij sloot zich aan bij de eerdere woorden van atleten en minister Moetko dat er geen collectieve straf zou moeten worden uitgesproken voor Rusland.