Rover heeft geen begrip voor spooronderhoud overdag

Het is nog niet bekend wanneer de maatregelen volgend jaar ingaan. Zeker is wel dat reizigers er last van gaan hebben.

Treinuitval zal vaker en langer plaats gaan vinden.
Treinuitval zal vaker en langer plaats gaan vinden. Koen Verheijden/ANP

Rover vindt het onbegrijpelijk dat staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) ProRail de ruimte geeft om volgend jaar overdag werkzaamheden aan het spoor te laten uitvoeren. Nu vinden werkzaamheden op het spoor vooral op een beperkt aantal uren ‘s nachts plaats. Maar het is de bedoeling dat spoorbeheerder ProRail meer overdag gaat doen, zegt Dijksma. Hierdoor zullen reizigers meer hinder ondervinden van werkzaamheden.

“ProRail krijgt nu als het ware gewoon een vrijbrief om eindeloos spoor buiten dienst te stellen wanneer het zo uitkomt”, aldus Rover. De organisatie vindt de verwachte overlast voor de reiziger “volstrekt onacceptabel”.

ProRail zegt in een verklaring dat het grondig onderzoek wil doen naar de gevolgen van het werken aan het spoor overdag en ziet de noodzaak ervan in:

Afgelopen jaren is ons duidelijk geworden dat met het beschikbare budget (2018 tot 2028) het reguliere beheer en onderhoud van het spoor moeilijk haalbaar wordt. We krijgen minder geld.

Nachtelijk onderhoud duur

Staatssecretaris Dijksma heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat ProRail voortaan meer onderhoud overdag mag gaan uitvoeren. Volgend jaar zijn er meer uren nodig om het onderhoud uit te voeren, stelt Dijksma. Ook speelt mee dat ‘s nachts werken relatief duur is en dat het moeilijk is om er genoeg baanwerkers voor te vinden. Het is volgens haar daarom essentieel om tijden van het spooronderhoud te verruimen.

Dijksma wil de overlast beperkt houden, maar dat reizigers er last van krijgen, is onvermijdbaar. Zo krijgen reizigers meer last van vertragingen en zullen op enkele trajecten geen treinen rijden voor een langere periode. Er worden dan bussen ingezet.

Dijksma wil dat ProRail ervoor zorgt dat reizigers en vervoersmaatschappijen niet voor vervelende verrassingen komen te staan. ProRail moet reizigers en vervoerders op tijd en duidelijk informeren, zodat reizigers hun reis tijdig aan kunnen passen. Het is nog niet bekend wanneer de maatregelen volgend jaar ingaan.

    • Bas Tooms