‘Hoofdkwartier Falluja heroverd op IS’

De Iraakse stad is al bijna tweeënhalf jaar in handen van de terreurgroep. Het ligt op een strategisch belangrijke plaats.

Iraakse troepen in de regio rond Falluja.
Iraakse troepen in de regio rond Falluja. AP / Anmar Khalil

Iraakse overheidstroepen hebben het voornaamste regeringsgebouw in Falluja heroverd op Islamitische Staat (IS). Dat melden lokale regeringsbronnen aan persbureau Reuters en de BBC.

Falluja is de Iraakse stad die het langste in handen is van de terreurgroep: in januari 2014 werd de plaats ingenomen. Volgens schattingen van de VN zitten er 90.000 burgers vast in de stad. Er is een groot water- en voedseltekort.

Bijna vier weken geleden is het offensief om Falluja te heroveren, begonnen. Het Iraakse leger krijgt daarbij steun van shi’itische burgermilities. IS heeft het de regeringstroepen lastig gemaakt door bijvoorbeeld landmijnen te plaatsen.

Lees meer over de situatie in de stad: IS maakt belegerd Falluja tot een hel

Over zowel IS als de regeringstroepen zijn er berichten over ernstige mensenrechtenschendingen. Zo zou volgens gevluchte burgers IS mensen uit de dorpen rond Falluja dwingen om als menselijk schild te dienen in het stadscentrum. Wie weigert, wordt volgens de getuigen doodgeschoten. Vluchten uit de stad is ook gevaarlijk: IS executeert vluchtende burgers en regeringstroepen verdenken gevluchte burgers ervan extremist te zijn.

In wat een vergelding lijkt op de belegering van de stad, is het aantal aanslagen met autobommen in Bagdad flink opgeschroefd door de terreurorganisatie. Vaak zijn daarbij shi’itische wijken het doelwit. Vorige maand kwamen rond de honderd mensen om en raakten 165 mensen gewond bij een driedubbele aanslag in de Iraakse hoofdstad. Falluja ligt 65 kilometer ten westen van Bagdad.

    • Liza van Lonkhuyzen