Premier: Falluja bijna heroverd op Islamitische Staat

De resterende IS-haarden zouden binnen “enkele uren” worden “schoongeveegd”.

Iraakse militairen in het centrum van Falluja.
Iraakse militairen in het centrum van Falluja. Foto Thaier Al-Sudani / Reuters

Regeringstroepen hebben het grootste deel van de Iraakse stad Falluja heroverd op terreurgroep Islamitische Staat. Dat heeft premier Haider al-Abadi vrijdag bekendgemaakt, meldt persbureau AP. Slechts her en der bevinden zich nog groepen IS-strijders, aldus de premier.

Al-Abadi maakte het nieuws bekend in een televisietoespraak, schrijft AP. Hij verwacht dat alle IS-strijders binnen afzienbare tijd worden verjaagd:

“De regeringstroepen hebben hun grip op het centrum van de stad verstevigd en moeten de komende uren nog enkele strijdhaarden schoonvegen.”

Eerder vrijdag zei volgens Reuters de Amerikaanse minister van Defensie dat de strijd in Falluja goeddeels beslecht is. Volgens persbureau Reuters zei ook hij dat nog niet alle strijders zijn verslagen:

“Er ligt nog wat strijd in het verschiet.”

De commandant van de Iraakse elitetroepen liet eerder aan AP weten dat zijn manschappen ongeveer 80 procent van de stad in handen hadden. Aan het begin van de dag werd al het voornaamste regeringsgebouw ingenomen.

Falluja is de stad die het langst in handen was van Islamitische Staat in Irak. De plaats werd ingenomen in januari 2014.