Ook tweede zwarte doos wrak EgyptAir gevonden

De vondst van de flightdatarecorder komt een dag nadat ook de cockpitvoicerecorder werd gevonden.

De Franse marine tijdens de zoektocht naar de wrakstukken van MS804.
De Franse marine tijdens de zoektocht naar de wrakstukken van MS804. Foto AFP

Egyptische onderzoekers hebben de tweede zwarte doos van het neergestorte EgyptAir-toestel opgedoken. Het onderzoeksteam liet volgens Reuters in een verklaring weten dat de zwarte doos in meerdere stukken ligt, maar dat het belangrijkste deel - het geheugen - teruggevonden is.

Het gaat om de zogeheten flightdatarecorder. Op het geheugen van de zwarte doos staat informatie over vliegbewegingen van vlucht MS804, die op 19 mei neerstortte. Alle 66 inzittenden kwamen om het leven. De Griekse autoriteiten meldden vlak na de crash dat het vliegtuig abrupte schommelingen had gemaakt voordat het neerstortte.

Dat de zwarte doos is gevonden is een grote meevaller voor Egypte; dat meldde afgelopen zondag nog dat de batterijen van de zwarte dozen binnen twee weken op zouden zijn. De vondst komt een dag nadat ook de eerste zwarte doos, met daarop de geluidsopnamen uit de cockpit, werd gelokaliseerd. Ook die doos was zwaar beschadigd, maar het lukte het team om het geheugen van de geluidsrecorder veilig te stellen.

Doorbraak

Eerder deze maand werden de signalen van beide zwarte dozen opgepikt, maar konden ze nog niet worden teruggevonden omdat ze op grote diepte lagen. Woensdag volgde er een doorbraak in de zoektocht naar het vliegtuig toen er wrakstukken werden gelokaliseerd op nog niet bekendgemaakte locaties. Daarop kon een gespecialiseerde vloot van schepen die voorwerpen van grote diepten kunnen halen, de zwarte dozen boven water krijgen.

Over de toedracht van de crash is weinig bekend, al meldde Egypte dat een terroristische aanval “waarschijnlijker” is dan een technisch mankement. Een aanslag is echter nog door niemand opgeëist. De vlucht was op weg van Parijs naar Kairo toen het van de radar verdween.