OM: ‘Jumbo-afperser’ moet acht jaar de cel in

Alex O. zou meerdere explosieven bij Jumbo-filialen in Noord-Nederland geplaatst hebben.

Exterieur van de Jumbo aan de Beren in Groningen. Bij dit filiaal is eerder dit jaar een verdacht pakketje gevonden.
Exterieur van de Jumbo aan de Beren in Groningen. Bij dit filiaal is eerder dit jaar een verdacht pakketje gevonden. Foto Siese Veenstra / ANP

Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, moet de ‘Jumbo-afperser’ een gevangenisstraf van acht jaar krijgen. Die eis sprak het OM vandaag uit in de zaak tegen de 51-jarige Alex O.

Twitter avatar OM_NoordNL OM Noord-Nederland OM eist tegen de 51-jarige verdachte in de zogenaamde Jumbo-zaak acht jaar gevangenisstraf.

O. wordt verdacht van het plaatsen van explosieven bij meerdere filialen van supermarkt Jumbo in Groningen en het sturen van een brief met explosieve stof naar een winkel in Zwolle. Eén keer ging een explosief daadwerkelijkheid af en beschadigde een raam. Telkens werd in dreigbrieven geëist dat er 2.000 bitcoins werden betaald.

Kookwekker

Volgens O. is hij niet technisch genoeg om bommen te kunnen maken. In de rechtszaal ontkende hij dan ook schuldig te zijn. De bommen zijn gemaakt met kookwekkers. In mei 2015 ontdekte de politie na de explosie een kookwerker die afkomstig was van Blokker.

Eenzelfde soort kookwekker was eerder bij een ander filiaal aangetroffen. De politie bracht vervolgens een bezoek aan 170 mensen die in de periode daarvoor zo’n kookwekker in de buurt van Groningen hadden gekocht. De verdachte zat daartussen. O. zegt te vermoeden dat hij er is ingeluisd.

Strafblad

Het OM zegt verder DNA van O. op een postzegel van een dreigbrief gevonden te hebben en een haar in een vat met explosieve stof. Ook werd er bij hem thuis TATP gevonden, een stof die vaak in bommen wordt verwerkt.

O. heeft een crimineel verleden. In 1993 veroordeelde de rechtbank hem tot veertien jaar voor zijn betrokkenheid bij de organisatie van meerdere gewelddadige overvallen. Hij zorgde voor wapens en vluchtauto’s, maar was zelf niet bij de overvallen, onder meer op SNS-banken.

    • Joram Bolle