NRC tipt: Italië - Zweden

EK Welke EK-wedstrijden mag je echt niet missen? NRC geeft elke dag een tip. Vandaag: Italië – Zweden, vooral Zlatan Ibrahimovic, Zwedens laatste ster.

Hij debuteerde op zijn negentiende in het Zweedse elftal. Zlatan Ibrahimovic kon zich toen optrekken aan spelers als Henrik Larsson en Fredrik Ljundberg. Spelers van Celtic en Arsenal die elk jaar in de Champions League uitkwamen. Een goed Zweeds elftal wat tijdens het WK 2002 door de poule des doods kwam ten koste van Argentinië en Nigeria (quizvraag: door wie werd Zweden uiteindelijk uitgeschakeld?).

In de vijftien jaar die volgde werd Ibrahimovic alleen maar beter. Terwijl zijn roem groeide bij Ajax, Juventus en Internazionale was Ibrahimovic bij het Zweedse elftal soms onhandelbaar. In september 2006 werd hij naar huis gestuurd na een avond stappen vlak voor een kwalificatiewedstrijd. Ibrahimovic, in zijn eer aangetast, weigerde ruim een half jaar uit te komen voor het nationale elftal. In 2011 trapte hij tijdens een training, ogenschijnlijk uit het niets, een teamgenoot.

Maar waar Ibrahimovic beter werd,werd het elftal om hem heen alsmaar minder. Ljundberg stopte in 2008, Larsson een jaar later. Ibrahimovic is sinds 2009 Zwedens laatste ster, de enige die nog elk jaar in de Champions League speelt. Zweden kwam sinds 2008 niet meer door de groepsrondes heen. En op de WK’s van 2010 en 2014 ontbrak het land helemaal. Het was aan Ibrahimovic te danken dat Zweden zich kwalificeerde voor dit EK, hij scoorde elf keer. Bij de naam Ibrahimovic denk je nu niet meer aan incidenten, maar aan fabelachtige doelpunten, zoals de omhaal vanaf 25 meter in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Engeland.

Tijdens de eerste wedstrijd op dit EK liet Ierland zien dat van Zweden weinig overblijft als hun spits geïsoleerd wordt. Ibrahimovic had vrijwel constant te maken met dubbele mandekking. De statistieken van Zweden na het 1-1 gelijkspel: geen een schot op doel, de enige treffer was een ongelukkig eigen doelpunt van Ierland. Zweden creëerde slechts vier kansen. Aanvallend machteloos. Ibrahimovic deelde zelf in de malaise. Hij stond vier keer buitenspel – geen speler werd zo vaak teruggefloten tijdens de eerste speelronde van dit EK.

Ibrahimovic heeft gehint dat dit zijn laatste eindtoernooi zal worden. Een meer eervolle titel dan koning buitenspel is hem wel gegund.

Antwoord: Senegal, 2-1 na verlenging

Letten op:

Italië: Antonio Candreva, de middenvelder van Lazio wordt naar verluid op de voet gevolgd door Chelsea en zijn oude club Juventus.

Zweden: Martin Olsson, de linksback was een lichtpuntje bij het fletse Zweden met een goede opbouw en verrassende rushes.

    • Diederik Huffels