NRC tipt: België - Ierland

EK Welke EK-wedstrijden mag je echt niet missen? NRC geeft elke dag een tip. Vandaag: België – Ierland, vooral om te kijken hoe het met de vorm van Eden Hazard en Kevin De Bruyne is.

Illustratie Pepijn Barnard

De twee sterren van België kenden een totaal verschillend seizoen bij hun club. Maar tijdens de teleurstellende eerste wedstrijd op het EK, de nederlaag tegen Italië (0-2), leek Eden Hazard zichzelf te hervinden, terwijl De Bruyne worstelde met elke bal.

Hazard deelde afgelopen seizoen in de malaise bij zijn club Chelsea. De kampioen van 2015 eindigde als tiende, Hazard scoorde in 31 wedstrijden vijf keer. Veel dribbels strandden, en hij was veel minder beslissend dan het seizoen ervoor. Toen schitterde hij in de Premier League met veertien doelpunten.

Kevin De Bruyne daarentegen had een buitengewoon sterk seizoen. Sinds augustus 2015 is hij de duurste Belgische voetballer ooit, toen Manchester City hem voor zo’n 70 miljoen euro kocht. In zijn eerste seizoen in de Premier League werd De Bruyne vier keer verkozen tot speler van de maand, een record in Engeland. De verwachtingen rond hem waren hooggespannen.

Maar tijden de eerste wedstrijd van dit EK speelde De Bruyne een zwakke wedstrijden. Zijn drie schoten op doel werden geblokt, maar 69 procent van zijn passes kwam aan. Een teleurstellend moyenne voor de middenvelder.

En de man die een heel seizoen met zichzelf worstelde leek zich tegen Italië te herpakken. Na het afhaken van de geblesseerde aanvoerder Vincent Kompany gaf bondscoach Marc Wilmots voor dit EK de aanvoerdersband aan Hazard. Gefronste wenkbrauwen in de Belgische media: moest een speler na een lastig seizoen nog meer druk worden opgelegd? Maar Hazard lijkt er juist wel bij te varen. Tegen Italië was hij weer onvoorspelbaar en gevaarlijk.

En zo moet België vanmiddag tegen Ierland misschien wel meer hopen op Hazard dan op De Bruyne. Een nieuwe nederlaag zou waarschijnlijk de uitschakeling betekenen van de nummer twee op de FIFA-ranglijst.

    • Diederik Huffels