Nederlands marineschip redt weer migranten op zee

Na de reddingsactie werd er een meisje geboren in de noodziekenboeg aan boord van het fregat.

Sloepen van het Nederlandse marinefregat Zr. Ms. Van Amstel naderen een boot met vluchtelingen.
Sloepen van het Nederlandse marinefregat Zr. Ms. Van Amstel naderen een boot met vluchtelingen. Defensie/ANP

Op de Middellandse Zee heeft het Nederlandse marinefregat Zr. Ms. Van Amstel woensdagavond 244 vluchtelingen gered, onder wie 181 mannen, 23 vrouwen - waarvan een aantal zwanger - en 40 kinderen. Het is de tweede keer in korte tijd dat het Nederlandse fregat een reddingsoperatie uitvoert, meldt het ministerie van Defensie vrijdag.

Het marineschip neemt sinds deze maand deel aan de operatie Triton van het Europese grensagentschap Frontex. De Van Amstel bewaakt de Europese grenzen en brengt de migratiestroom vanuit Noord-Afrika in kaart.

Het bootje in nood werd gespot door de Italiaanse kustwacht, op zo’n 80 mijl ten zuidwesten van Griekenland, waarna Zr. Ms. Van Amstel naar de locatie werd gestuurd.

Noodziekenboeg

Op dat moment was het marineschip onderweg naar Italië. Daar zou het schip de 197 migranten afzetten die ze een dag eerder op 75 mijl ten zuidwesten van Kreta had gered. Het migrantenscheepje is na de reddingsactie gezonken.

Het bootje was 18 dagen geleden vertrokken, bleek uit gesprekken met de opvarenden. In die tijd heeft het enkele tussenstops gemaakt om mensen op te pikken. Vier van de migranten die sinds dag een op het schip aanwezig waren, zijn in de noodziekenboeg opgenomen met uitputtings- en uitdrogingsverschijnselen.

Twitter avatar GeneraalVerkerk Rob Verkerk 441 is trouwens 442 geworden. Op de AMST is gisterenavond een meisje geboren. Ze heet Gelila (‘From the Ocean’). https://t.co/Adnf43GlPV

Op de terugweg, woensdagavond om 19.30 uur, maakte de commandant van Zr.Ms. Van Amstel, kapitein-luitenant ter zee Dick van der Neut, melding van de geboorte van een meisje:

“Haar naam is ‘Gelila’, wat volgens haar Eritrese moeder betekent ‘from the ocean’. “Het kindje is fragiel, maar moeder en kind maken het goed”

De in totaal 441 migranten zijn vrijdagochtend op Sicilië aangekomen.

Hier is het meisje geboren:

    • Bas Tooms