Kinderen houden van Myjer. Doet de jury dat ook?

None

Met de intrede van cabaretier Jochem Myjer in de kinderboekenwereld was ineens de kabouter terug. De jonge Melle in Myjers debuut De Gorgels ziet op de rand van zijn bed een klein mannetje lopen. ‘Zoiets vreemds had hij nog nooit gezien.’ Een beetje lezer heeft zoiets wél eerder gezien, al is dat misschien even geleden. Bij Paul Biegel, bij Roald Dahl, bij Dick Laan. Het is duidelijk dat Myjer de mosterd haalde bij die kaboutergrootheden.

Kinderen houden van meer van hetzelfde. Dat blijkt uit de afgelopen 28 (!) winnaars van de Prijs van de Nederlandse Kinderjury, voor de lievelingsboeken van de meeste kinderen. Elke winnaar in de afgelopen veertien jaren – in beide leeftijdscategorieën – was deel van een serie, van schrijvers als Paul van Loon, Francine Oomen, Geronimo Stilton.

Dit jaar niet. Dit jaar won De Gorgels. Myjers debuut werd afgelopen najaar al meteen een bestseller: een BN’er is dan ook de enige die met een kinderboek talkshows haalt. Maar dat Myjer ook de Kinderjuryprijs won, valt daardoor niet meer te verklaren. Dan moet hij echt leuk gevonden worden.

En het is niet gek dat kinderen van De Gorgels houden: Myjer kan dit. Zijn boek is een warm, aangenaam en bij vlagen spannend avontuur. Samen met zijn vader en opa helpt Melle de Gorgels tegen een monstervolkje, de Brutelaars – en Myjers verteltempo voelt natuurlijk, zijn spanningsboog zit goed in elkaar, zijn stijl is soepel, zijn knusheid voelt oprecht. En hij laat zijn Gorgels een geestig myjeriaans ADHD-taaltje spreken: ‘De vogels zijn zeg maar al vijf minuten aan het zingen. Ik denk dat jij helemaal wakker moet worden, of niet, of wel.’

Dat taaltje is wel het enige dat een beetje origineel is aan De Gorgels, verder begeeft Myjer zich op veilig, bekend terrein. Daarom lijkt de kans klein dat de vakjury die woensdag de Griffels uitreikt óók Myjer kiest: die jury stelt meer belang in originaliteit dan de meerderheid van kinderen. En Myjer? Die is bezig met een volgend Gorgelboek.

    • Thomas de Veen