Spanje en Italië winnen, Tsjechië en Kroatië gelijk

Het duel Tsjechië-Kroatië werd tijdelijk gestaakt nadat vuurwerk op het veld was gegooid.

Het duel werd tijdelijk stilgelegd nadat brandbare materialen op het veld werden gegooid.
Het duel werd tijdelijk stilgelegd nadat brandbare materialen op het veld werden gegooid. Foto: Jeff Pachoud / AFP

Spanje heeft ook zijn tweede poulewedstrijd gewonnen en zich daarmee net als Frankrijk en Italië verzekerd van de achtste finales op het EK. Turkije werd in Nice eenvoudig opzijgezet: 3-0.

Turkije deed een half uur leuk mee, maar daarna was het snel gedaan. Juventus-spits Alvaro Morata opende na 34 minuten de score en drie minuten later maakte Nolito de 2-0. Net na rust kon Morata zijn tweede maken, nadat Andrés Iniesta met een prachtige steekbal Jordi Alba had vrijgespeeld.

Tsjechië - Kroatië

Tsjechië en Kroatië hebben in een duel dat werd ontsierd door misdragingen van Kroatische supporters gelijkgespeeld. Oud-PEC Zwolle-speler Tomas Necid maakte diep in blessuretijd vanaf elf meter gelijk voor de Tsjechen: 2-2. De wedstrijd werd in de 86ste minuut kort stilgelegd, nadat Kroatische supporters brandend vuurwerk op het veld hadden gegooid.

De Kroaten hadden lange tijd weinig van de Tsjechen te duchten. Ivan Perisic tekende net voor rust voor de terechte 1-0. In de tweede helft leek Kroatië na de mooie 2-0 van Barcelona-speler Ivan Rakitic af te stevenen op een eenvoudige overwinning. Maar na de verrassende aansluitingstreffer van Milan Skoda, en het vuurwerkincident, kwam Tsjechië alsnog op gelijke hoogte. Een handsbal van Kroaat Domagoj Vida leidde tot een strafschop die werd benut door Necid.

De UEFA liet na de wedstrijd weten een onderzoek te starten naar aanleiding van de misdragingen van de supporters. Kroatië-trainer Ante Cacic noemde de rellende aanhang “geen supporters” maar “terroristen van de sport”.

Kroatië heeft in groep D nu vier punten behaald. Tsjechië staat na twee duels op één punt.

Italië - Zweden

Italië was na Frankrijk het tweede team dat zich heeft geplaatst voor de achtste finales van het EK voetbal. In Toulouse versloegen de Italianen Zweden met 1-0 dankzij een late goal van de (genaturaliseerde) spits Éder.

Geheel terecht was de overwinning niet te noemen. Hoewel de Italianen aan de wedstrijd begonnen met de intentie om te winnen, stond Zweden defensief goed en nam het gedurende de eerste helft zelfs het initiatief over van Italië. In de tweede helft bleef het spelbeeld onveranderd, maar ondanks de aanwezigheid voorin van Ibrahimovic wisten de Zweden geen grote kansen te creëren. In de 87e minuut kwam dat de Scandinaviërs duur te staan toen Italië toesloeg na een snelle en verre inworp. Eder soleerde langs drie spelers in een geel shirt en krulde de bal vervolgens in het doel.

Italië gaat dankzij de tweede overwinning in evenveel wedstrijden aan kop in poule E. De andere wedstrijd in de poule, tussen België en Ierland, wordt morgenmiddag in Bordeaux gespeeld.

    • Etienne Verschuren
    • Sam de Voogt