Hoe harde muziek taart minder zoet laat smaken

Alle zintuigen spelen een rol in de smaakbepaling

Juryleden proeven tijdens de Europese finale van de Bocuse d'Or kookcompetitie in Boedapest.
Juryleden proeven tijdens de Europese finale van de Bocuse d'Or kookcompetitie in Boedapest. Foto Tamas Kovacs / EPA, Hungary Out

Denk je dat een tomaat precies hetzelfde zou smaken als ‘ie niet rond maar vierkant is? Onderzoek van Oxford-professor Charles Spence suggereert dat een vierkante tomaat best wel eens anders kunnen zou smaken dan een ronde. Want hoewel het lijkt alsof je eten vooral proeft met smaakpapillen in je mond, spelen ook alle andere zintuigen mee. Dus bepalen niet alleen de ingrediënten van een maaltijd hoe iets smaakt, maar ook hoe het eten eruit ziet, voelt, klinkt en ruikt.

Dat komt doordat de prikkels die via je zintuigen je hersenen bereiken, ervoor zorgen dat je een bepaalde verwachting hebt van het eten. Die verwachtingen beïnvloeden vervolgens hoe je iets vindt smaken.

Minder zoet door harde muziek

In deze video van The Guardian duikt Tamal Ray, een anesthesist die tevens bakker is, de keuken in om de rol van de hersenen in onze smaakbepaling te bekijken. Dat doet hij met Charles Spence, professor in experimentele psychologie in Oxford.

Niet alleen de structuur of de presentatie van de maaltijd blijken invloed te hebben op hoe we iets vinden smaken. Luide achtergrondmuziek in restaurants, bijvoorbeeld, beperkt het vermogen om de smaak zoet te proeven, terwijl de vijfde basissmaak umami, hartigheid, er juist door versterkt wordt.

    • Floortje Rawee