‘Het hoeft geen perfect lichaam te zijn, maar doe er wat mee’

Foto: Fallen Angel

Het thema van de NRC fotowedstrijd voor de maand juni is ‘Naakt’. Hans Toonen en Hans Wientjens, oftewel fotografenduo Toonen & Wientjens, zijn deze maand als gasten aan de jury toegevoegd.

De twee specialisten hebben al een eerste blik geworpen op de vele honderden inzendingen tot dusver en eerlijk gezegd zijn ze best een beetje geschrokken. Toonen: “Er zit ontzettend veel rotzooi tussen, niet te geloven wat je allemaal tegenkomt: foto’s van honden, katten, vogeltjes, standbeelden, naaktslakken, zelfs een naakte tuinkabouter. Is dit om te zieken? Of heb je gewoon het thema niet begrepen?”

“Er zijn ook veel foto’s die wel goed zijn bedoeld, maar al duizend keer eerder gedaan; andere zijn juist weer origineel, maar slecht uitgewerkt.” Gelukkig zitten er ook foto’s tussen die het duo wel kunnen bekoren, zoals ‘Fallen angel’ en ‘Beauty is in the eye of the beholder’.

Alles draait om een mooie compositie

“Alles draait om een mooie compositie, mooi licht en een goede regie. Dat zijn dingen waar we op letten. Alles moet kloppen en het beeld moet je pakken. Dat je denkt: wow! Zwart-wit, kleur, jong, oud – het maakt absoluut niet uit. Het hoeft ook helemaal geen perfect lichaam te zijn, maar doe er wat mee.”

Toonen en Wientjens stellen zich als gastjuryleden kritisch op. “Dat moet ook, anders heeft het geen zin. Maar het is niet zo dat wij de wijsheid in pacht hebben; het heeft natuurlijk ook alles te maken met smaak. Maar je slaat echt behoorlijk de plank mis als je hier met een stel naaktslakken aan komt zetten. Kom op jongens, denk even na!”

Foto’s bekijken of zelf inzenden kan op foto.nrc.nl. Het thema van de maand juni is Naakt.

    • Jos Jägers