Hans van Breukelen nieuwe technisch directeur KNVB

De voormalig keeper heeft een contract getekend van drie jaar bij de Nederlandse voetbalbond.

Oud-doelman Hans van Breukelen.
Oud-doelman Hans van Breukelen. Ilvy Nijokiktjien/ANP

Hans van Breukelen is de nieuwe technisch directeur van de KNVB. De 59-jarige oud-doelman van het Nederlands elftal begint op 1 juli aan zijn werkzaamheden, zo meldt de voetbalbond vrijdag. De 59-jarige oud-doelman vertrekt bij PSV, waar hij lid was van de raad van commissarissen.

Van Breukelen gaat deel gaat uitmaken van het directieteam van de KNVB en wordt verantwoordelijk voor het realiseren van voetbaltechnische doelstellingen in zowel de topsport als breedtesport. Daarnaast wordt hij verantwoordelijk voor de “samenhang binnen het vertegenwoordigend voetbal, talentontwikkeling en opleidingen”, aldus de KNVB in een verklaring.

De KNVB benaderde eerder Louis van Gaal voor de functie. De trainer, die vorige maand ontslagen werd bij Manchester United, bedankte echter voor het aanbod.

Van Breukelen over zijn nieuwe functie:

“Een uitdagende opdracht in een tijd waarin het Nederlandse voetbal veel te winnen heeft. Deze functie haalt het gevoel in me naar boven dat ik herken uit mijn tijd als actief sportman. Hier krijg je adrenaline van.”

De KNVB zegt in een verklaring “alle vertrouwen te hebben” in Van Breukelen. Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal:

“Hans past precies in het profiel dat we voor de functie van technisch directeur hebben geschreven. Hij is een winnaar en heeft in het voetbal ervaring als topsporter, manager en bestuurder.”

Europa Cup I

Van Breukelen was eerder doelman van PSV, de club waarmee hij in 1988 de Europa Cup I won. Direct daarna behaalde hij met het Nederlands elftal de Europese titel. Van Breukelen zat sinds 1 juli 2010 in de raad van commissarissen. Als doelman kwam Van Breukelen verder uit voor FC Utrecht en Nottingham Forest. Na zijn spelersloopbaan werkte de 73-voudig international onder meer als technisch directeur bij FC Utrecht, was zelfstandig ondernemer en gaf managementstrainingen.

    • Bas Tooms