‘Gooise middelbare scholieren drinken relatief veel’

Dat meldde de nieuwssite Dichtbij.nl.

De aanleiding

Nederlandse jongeren zijn stevige drinkers in vergelijking met die in de meeste andere Europese landen. Maar er zijn ook regionale verschillen. Nieuwssite Dichtbij.nl bracht vorige maand het bericht ‘Gooise middelbare scholieren drinken en roken relatief veel’. De cijfers over het drinken in de leeftijd 13-16 jaar riepen vragen op bij een lezer, zelf „moeder van 4 Gooise pubers”. Zo zou 23 procent recentelijk dronken zijn geweest, tegen een landelijk gemiddelde van 15 procent, en 27 procent zou wel eens tot de ‘comazuipers’ hebben behoord (landelijk: 22 procent). „Een bizar percentage”, vindt de moeder dat comazuip-cijfer. We checken de bewering over het relatief veel drinken door Gooise scholieren, met name het dronken worden en ‘comazuipen’.

Waar is het op gebaseerd?

Dichtbij.nl verwijst naar het onderzoek van de GGD Gooi en Vechtstreek (GGD GV) onder ruim 800 tweede- en vierdeklassers in het voortgezet onderwijs in de regio. Die Gooise cijfers kunnen worden vergeleken met landelijke cijfers. In het najaar van 2015 hebben alle 25 GGD’en in Nederland in totaal zo’n 100.000 scholieren via internet ondervraagd in het ‘Emovo-onderzoek’ naar leefstijl, gezondheid en welzijn van jongeren.

En klopt het?

Ja, de landelijke én de Gooise cijfers zijn terug te vinden in de GGD-rapporten. Maar er is wel sprake van begripsverwarring. Het onderzoeksrapport van de Gooise GGD is nog niet klaar, maar de belangrijkste bevindingen (‘kernpunten’) staan al op de site. „Het alcoholgebruik is stabiel hoog”: 23 procent van de scholieren is recent aangeschoten of dronken geweest, evenveel als in 2013.

Ook evenveel jongeren als in 2013: 27 procent, hebben recentelijk aan ‘binge drinken’ gedaan. Dichtbij.nl heeft dat Engelse begrip ‘binge drinking’ vertaald als ‘comazuipen’. Dat roept associaties op met straalbezopen jongeren die bewusteloos de Eerste Hulp worden binnengereden. „Bij ons heet het ‘binge drinken’ als een jongere in de voorgaande vier weken minstens vijf alcoholische drankjes heeft gedronken bij een gelegenheid”, zegt epidemioloog Manita van Acker van GGD GV.

Maar waarom drinken Gooise jongeren vaker dan gemiddeld? „Dat komt mogelijk doordat in deze regio een relatief hoog opgeleide rijke bevolking woont”, zegt Van Acker. Huh? Een ongezonde leefstijl – drinken, roken, te veel eten – komt toch vaker voor bij de arme, laag opgeleide bevolking? „Ja, bij dat bevolkingsdeel zie je vaker het heel zware drinken”, zegt Van Acker: tien pilsjes op een avond. „Maar het regelmatig een beetje te veel drinken is iets van rijkere mensen. Dan komt dagelijks bij het eten een fles wijn op tafel en in het weekend soms nog een. Jongeren kopiëren dat drinkgedrag.”

Conclusie

Het begrip comazuipen wekt verwarring, maar jongeren in het Gooi zijn gemiddeld inderdaad vaker aangeschoten of dronken en doen meer aan binge drinken dan jongeren elders in Nederland. We beoordelen de bewering als waar.

    • Karel Berkhout