FC Twente boekt belangrijkste overwinning in 50 jaar

FC Twente behoudt de licentie voor de eredivisie, bleek vrijdagmiddag na uitspraak van de beroepscommissie van de KNVB.

Blije supporters bij het stadion van FC Twente.
Blije supporters bij het stadion van FC Twente. Jeroen Jumelet/ANP

FC Twente leeft weer, gereanimeerd door een uitspraak van de beroepscommissie van de KNVB waar weinigen nog rekening mee hadden gehouden. De Enschedese club behoudt de licentie voor de eredivisie, bleek vrijdagmiddag toen het vonnis bekendgemaakt werd. Opluchting bij het clubbestuur, spelers, supporters, sponsors – van wie velen de moed al hadden opgegeven.

De beroepscommissie maakte zo een einde aan een maand van onzekerheid, van juridische strijd, van doemscenario’s en verlammende onduidelijkheid – voor met name De Graafschap en FC Twente – over de competitie-indeling en sportieve toekomst.

Surrealistische periode

Het was een surrealistische periode in het Nederlands voetbal, waarbij de volgende balans opgemaakt kan worden: FC Twente ontsnapt, de licentiecommissie verslikte zich in eigen gedane toezeggingen, de KNVB lijdt een publicitaire nederlaag en De Graafschap degradeert alsnog.
De licentiecommissie van de KNVB, een onafhankelijk tuchtrechtelijk orgaan, bepaalde vorige maand dat het wanbeleid bij de club „zonder omhaal van woorden frauduleus” genoemd kon worden, met misdragingen die intrekking van de licentie voor profvoetbal rechtvaardigden. Er werd buiten het licentiereglement echter een compromis gevonden met de voorgenomen instroming in de eerste divisie, zodat, zo was de gedachte, de club niet zou imploderen.

Schoon-schip-verklaring

Het bestuur van FC Twente werd totaal verrast. De sanctie ging in hun optiek voorbij aan de condities van de ‘schoon-schip’-verklaring die door de club was afgegeven, waarin tenminste de suggestie door de licentiecommissie is gewekt dat oude zaken niet meer bestraft zouden worden. Dat vond de beroepscommissie ook. „Aangezien deze verklaring is afgegeven en geen andere gronden voor intrekking van de licentie zijn gebleken dan die reeds bij de licentiecommissie bekend waren, stond het de licentiecommissie in het onderhavige geval niet langer vrij om de licentie van FC Twente in te trekken”, stelt de beroepscommissie in het vonnis van vrijdag vast.

Degradatie had het einde betekend

Degradatie was een strafmaatregel die, volgens FC Twente, in de meeste waarschijnlijke scenario’s tot een faillissement zou hebben geleid. Diep van binnen zal ook directeur betaald voetbal Bert van Oostveen blij zijn met de herroeping, als degradatie daadwerkelijk het einde had betekent van de profclub FC Twente.
De Graafschap, verliezer van de dag, degradeert dus alsnog, na weken tussen hoop en vrees te hebben geleefd. Van Oostveen laat via zijn woordvoerder weten niet te willen reageren op de ontwikkelingen zolang er met de clubs gesproken wordt over de gevolgen van het vonnis.

De licentiecommissie wekte een andere indruk

Zo heeft FC Twente vrijdag de belangrijkste overwinning in zijn 50-jarige bestaan geboekt: die om het voortbestaan. Pijnlijke vraag is: hoe kon de licentiecommissie tot de conclusie komen dat oude feiten wel bestraft moesten worden? Dat terwijl ze zelf een verklaring heeft afgegeven die, volgens de beroepscommissie, „het gerechtvaardigde vertrouwen” heeft gewekt bij Twente „dat de malversaties uit het verleden waarmee de licentiecommissie bekend is geworden [na afgelopen december] niet van invloed zouden zijn op het behoud van de licentie.”
De feiten blijven in zijn geheel bezien overigens volgens de beroepscommissie genoeg om licentie in te trekken. „Een passende en proportionele sanctie”, aldus de toelichting. Maar de licentiecommissie heeft zelf dus teveel de indruk gewekt dat licentie-ontneming niet meer zou gebeuren. Dat redt FC Twente.

Een andere interpretatie

„Het is voor de licentiecommissie ook een zaak geweest die uniek is, waarbij mensen op het verkeerde been zijn gezet door FC Twente”, zegt een KNVB-woordvoerder. „Wij hebben geen enkele reden om het functioneren van de licentiecommissie tegen het licht te houden. Zo werkt rechtspraak: de beroepscommissie heeft een andere interpretatie.”

Er is nog veel werk te verzetten

Onder het oude bestuur van FC Twente, onder voorzitterschap van Joop Munsterman en daarna zijn opvolger Aldo van der Laan, trad de club meermaals tekort in de informatievoorziening aan de KNVB. FC Twente werd al veroordeeld tot drie jaar uitsluiting van Europees voetbal en voorwaardelijke licentie-intrekking nadat een additioneel contract met investeringsmaatschappij Doyen vorig jaar november uitlekte.
Dat was niet alles. De nieuwe interim-directeur Onno Jacobs zag zich genoodzaakt begin dit jaar de KNVB op de hoogte te stellen van gesjoemel in de boeken rond de transfer van Dusan Tadic. Gecombineerd met twee andere onregelmatigheden rond spelerstransfers die later nog door FC Twente zelf werden gemeld, oordeelde de licentiecommissie vorige maand dus dat degradatie een passende sanctie is. Dat was in de optiek van de beroepscommissie in strijd met toezeggingen aan de club dat licentiebehoud gegarandeerd was mits alles ter tafel werd gebracht.

En zo kan FC Twente zich plots voorbereiden op het seizoen. Gewoon in de eredivisie. Garantstelling van gemeenten en sponsoren staan weer fier overeind. In de woorden van Jacobs vrijdag bij de persconferentie in Enschede: „Veel werk te verzetten, maar de club is gered.”

    • Bart Hinke