Festival over andere kant van vluchtelingen

Geen crisisopvang of asiel maar over een ándere kant van vluchtelingen gaat het dit weekend op het Grotekerkplein in Rotterdam. Tijdens het driedaags Ongekend Bijzonder Festival kunnen Rotterdammers en andere geïnteresseerden kennis maken met de levensverhalen achter de vluchtelingen.

Vierentwintig mensen die ooit zelf als vluchteling naar Nederland kwamen, hebben voor een landelijk project 248 vluchtelingen geïnterviewd. Hun verhalen zijn opgeschreven en gefilmd. Die verhalen zijn de basis voor allerlei artistieke producties die in verschillende steden te zien zijn. Het festival in Rotterdam vormt een afsluiting.

Vluchtelingen die in Rotterdam hun leven opnieuw opbouwden voelen verbondenheid met de stad die ook ooit opnieuw opgebouwd moest worden. Ze identificeren zich met de geschiedenis van wederopbouw.

Dat thema en andere thema’s zijn tijdens het openluchtfestival te zien in tal van workshops (voor kinderen en voor volwassenen) en in zang-, dans-, muziek-, poëzie- en rapvoorstelligen. Dagelijks treden verschillende bands op met muzikanten afkomstig uit onder meer Chili, Syrië en Congo.

Voor bezoekers die rust zoeken staat midden op het plein de mobiele studie van de Syrisch Rotterdamse filmer Rosh Abdelfatah. Hij gaat met bezoekers in gesprek over hún leven.

www.ongekendbijzonder.nl