FC Twente blijft in eredivisie, De Graafschap degradeert en overweegt stappen

De Houdini-act die FC Twente nodig had, is gekomen.

FC Twente stadion De Grolsch Veste.
FC Twente stadion De Grolsch Veste. Vincent Jannink/ANP

FC Twente speelt volgend jaar toch in de eredivisie. De beroepscommissie van de KNVB heeft besloten dat de Tukkers in de eredivisie mogen blijven. Wel krijgt de club 181.000 euro boete. Door het besluit degradeert De Graafschap alsnog.

Die club gaat nu onderzoeken of er juridische stappen mogelijk zijn tegen de KNVB nu de club definitief is gedegradeerd naar de eerste divisie. “Op dit moment beraden wij ons op wat te doen”, zegt commercieel directeur Martine Zuil van de club uit Doetinchem. “We gaan bekijken wat er mogelijk is.”

Met stomheid geslagen

De Graafschap is met stomheid geslagen door het besluit van de beroepscommissie, zo staat op de site. “Met verbijstering hebben we kennisgenomen van deze beslissing”, reageert Zuil.

In december 2015 besloot de licentiecommissie dat FC Twente de licentie alleen kon behouden indien er schoon schip gemaakt werd in de organisatie. In de maanden daarna volgde er meer belastende informatie uit dat verleden, waarop de licentiecommissie besloot FC Twente te laten degraderen. De beroepscommissie ziet dat anders en geeft Twente de eredivisielicentie terug:

“De conclusie van de beroepscommissie is dat FC Twente na het decemberbesluit volledig schoon schip maakte en dat de opgedoken belastende informatie daar een gevolg van is. Om die reden weegt de beroepscommissie die overtredingen niet mee in de afweging of FC Twente wel of niet de licentie mag behouden.”

FC Twente verloor eerder een kort geding bij de rechter om reglementaire degradatie naar de eerste divisie te voorkomen. De voorgenomen strafmaatregel die de licentiecommissie van de KNVB vorige maand oplegde wegens financieel wanbeleid in de afgelopen jaren, hield daarmee stand.

Lees ook onze reconstructie over hoe het zover kon komen voor Twente: Joop, Aldo en de rest – het drama FC Twente

Daarbij gaat het met name over de kwestie rond de zaakwaarnemer van Tadic, met wie in de zomer van 2014 een dubbele vergoeding werd afgesproken. De rechtbank zag dit als verzwijging, “teneinde loonbelasting te ontduiken”.

Boete

De beroepscommissie licentiezaken beslist (pdf) nu anders. Wel krijgt Twente een boete vanwege vier “ernstige overtredingen” van het ‘licentiereglement’ die tussen december en mei aan het licht kwamen.

Onno Jacobs, interim-directeur van FC Twente, laat in een reactie op de clubsite weten “ingenomen met deze beslissing” te zijn.

“Wij willen nogmaals benadrukken dat FC Twente zich schaamt voor het gevoerde beleid in de achterliggende periode. Daarover geen discussie. FC Twente heeft daarvoor ook terecht moeten boeten. Wij hopen dat we nu een streep kunnen zetten onder het verleden en in gezamenlijkheid, met KNVB en collega-clubs, door kunnen.”

Als de beroepscommissie de degradatiestraf in stand had gehouden, had FC Twente faillissement aangevraagd, zo dreigde het Twente-bestuur. De club zou dan niet genoeg sponsorinkomsten kunnen genereren.

Twente heeft een schuldenlast van zo’n 80 miljoen: 50 miljoen langlopende schulden en 30 miljoen kortlopend. De uitspraak van de beroepscommissie is bindend.

    • Bas Tooms