EU verlengt sancties tegen de Krim

De EU weigert de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland te erkennen.

De Russische premier Medvedev bracht in mei nog een bezoek aan de Krim.
De Russische premier Medvedev bracht in mei nog een bezoek aan de Krim. Foto Dmitry Astakhov/Reuters

De Europese Unie heeft besloten de sancties die het had opgelegd tegen de Krim met een jaar te verlengen. Voorlopig zijn goederen van het Oekraïense schiereiland niet welkom in Europa en mogen bedrijven en personen van binnen de EU niet investeren in de Krim.

Daarnaast mogen Europese cruiseschepen op de Zwarte Zee niet aanleggen op het schiereiland, behalve in noodsituaties. Ook blijft export naar de Krim slechts beperkt mogelijk. Het schiereiland werd in 2014 geannexeerd door Rusland en sindsdien door de Russen tot hun grondgebied gerekend. De EU weigert dit te erkennen.

De EU heeft naast de Krim zelf ook Rusland economische sancties opgelegd vanwege de Russische bemoeienis met de situatie in Oost-Oekraïne. Pro-Russische rebellen hebben een groot gebied rondom Donetsk uitgeroepen tot een onafhankelijke volksrepubliek. Rusland zou daarbij (militaire) steun hebben geboden. De sancties lopen bijna af, maar de verwachting is dat ook deze zullen worden verlengd omdat Rusland zich niet houdt aan het Minsk-akkoord dat oproept tot een wapenstilstand in Oost-Oekraïne.

    • Sam de Voogt