Diplomaten VS willen luchtaanvallen in Syrië

Oproep Huidige aanpak zou Assad helpen in het zadel te blijven.

Foto Reuters

Meer dan vijftig Amerikaanse diplomaten hebben het Syrië-beleid van president Obama scherp veroordeeld in een uitgelekte memo. Ze roepen Obama op tot militaire actie tegen de regeringstroepen van de Syrische president Bashar al-Assad. Ze willen dat de VS optreden tegen diens schending van de wapenstilstand.

Het interne document, dat in handen is van de New York Times, werd getekend door 51 medewerkers van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken die de afgelopen vijf jaar betrokken zijn geweest bij het Syrië-beleid van de Verenigde Staten. Een woordvoerder van het State Department heeft het bestaan van het memo, een ongekende uiting van onvrede over het Amerikaanse beleid in Syrië, bevestigd aan Amerikaanse media.

Volgens de ondertekenaars van het document wordt het Amerikaanse beleid „overweldigd” door het geweld in de nu vijf jaar oude burgeroorlog. Ze roepen op tot een ruimer gebruik van raketaanvallen en luchtaanvallen ter ondersteuning van „een scherper en krachtiger diplomatiek proces onder leiding van de Verenigde Staten”. Dat zou een drastische koerswijziging zijn.

De diplomaten betogen dat de huidige aanpak in het nadeel van de Syrische oppositie werkt en Assad helpt aan de macht te blijven. Zonder militaire druk hoeft Damascus volgens hen niet met rebellen te onderhandelen. In het memo wordt erkend dat militaire actie de relatie tussen de VS en Rusland verder onder druk kan zetten.

Het is evenwel onwaarschijnlijk dat Obama zijn beleid ten aanzien van Syrië nog wijzigt in de laatste maanden van zijn regeerperiode. Amerikaanse troepen strijden in Syrië tegen Islamitische Staat, niet tegen het Syrische bewind. Het standpunt dat Assad moet vertrekken werd eerder gesteund door Hillary Clinton, oud-minister van Buitenlandse Zaken en de Democratische kandidaat om Obama op te volgen als president.

Het memo werd verspreid via het zogenoemde dissent channel bij het ministerie, een podium waarop meningsverschillen kunnen worden geuit. Hoewel dergelijke uitingen niet ongebruikelijk zijn, is het aantal ondertekenaars van het document over Syrië volgens Amerikaanse media uitzonderlijk hoog.

Bij de burgeroorlog in Syrië zijn tot nu toe meer dan 400.000 mensen om het leven gekomen.