Digitale megaroof ondermijnt vertrouwen in blockchaintechnologie

Er is al voor bijna 71 miljoen euro aan de digitale valuta Ether gestolen. Mogelijk is het geld terug te halen.

Archiefbeeld.
Archiefbeeld. Foto Koen van Weel / ANP

Er is een grote roof aan de gang van de digitale valuta Ether. Bij een belangrijk project dat met de cryptovaluta wordt betaald, is inmiddels voor bijna 80 miljoen dollar (71 miljoen euro) aan de valuta gestolen. Volgens de organisatie achter Ether kan het bedrag mogelijk wel worden teruggehaald met een technische truc.

Ether is een van de belangrijkste valuta voor toepassingen van zogeheten blockchaintechnologie. De laatste maanden investeren veel banken en technologiebedrijven miljoenen euro’s in de ontwikkeling van deze technologie. Een blockchain is een digitaal register van transacties waarvan de belofte is dat die gebruikt kan worden voor het bijhouden van allerlei afspraken tussen mensen. Als die beloftes uitkomen, zouden veel contracten en registratiesystemen kunnen worden geautomatiseerd.

DAO

De roof vindt plaats bij het project Decentralized Autonomous Organization (DAO). Dat project trok de laatste weken veel aandacht omdat de bedenkers ervan zeggen dat zij blockchaintechnologie kunnen gebruiken voor het opzetten van een totaal nieuw soort bedrijf dat geen centrale aansturing meer nodig heeft. Als transacties en contracten digitaal via een blockchain geregeld worden, zou er bijvoorbeeld geen centrale administratie meer nodig zijn, zeggen ze.

Lees meer over de hype rond blockchain: Blockchain: vertrouwen via een app

Het project haalde via een cowdfundingcampagne 150 miljoen dollar aan ether op, waarvan dus inmiddels de helft is verdwenen van de balans van DAO. Het is nog onduidelijk hoe de roof precies gebeurt, wie erachter zit, en of het veiligheidslek inmiddels gedicht is.

Beveiligingslekken

De koers van Ether is sinds het bekend worden van de hack een aantal uur geleden met 27 procent gedaald. Ook de koers van Bitcoin, een andere cryptovaluta, daalde 6 procent. Het is niet de eerste grote roof van cryptovaluta. Bij een incident in 2014 bij Bitcoin-handelaar Mt. Gox raakte in totaal 500 miljoen dollar aan Bitcoins zoek.

Dit soort grote roven komt doorgaans door beveiligingslekken bij de organisaties waar de valuta zijn opgeslagen: het kernsysteem van Ether en Bitcoin is voor zover bekend nog nooit gehackt.