Denk: de vier leugens van NRC

Beweging Denk beschuldigt NRC in een filmpje van ‘leugens’ . Wat zijn die en wat zijn de feiten volgens NRC?

Beweging Denk plaatste op woensdagavond een filmpje op haar Facebook-pagina waarin voor het eerst op de NRC-artikelen over het zakelijk verleden van Kamerlid Selçuk Öztürk wordt ingegaan. Op vragen van NRC en andere media reageert de beweging niet. In het filmpje wordt NRC beschuldigd van „vier leugens”, die overigens niet allemaal de essentie van de twee kwesties in de artikelen betreffen. Wat zijn die kwesties?

Öztürk kocht in 2011 twee panden van de Limburgse zorginstelling Daelzicht. De prijs werd sterk verlaagd, en beklonken, zonder dat de toezichthouder – het College Sanering Zorginstellingen – daarmee had ingestemd, hetgeen wettelijk verplicht is. Vóór verkoop werd het bestemmingsplan nog gewijzigd, maar de aanvankelijke koopprijs werd hier niet voor aangepast. Bij de Utrechtse zorginstelling Reinaerde wist Öztürk via een kennis, die in dienst was van Reinaerde, aan een opdracht te komen. Daarbij sprak hij heimelijk af dat hij de medewerker een deel van de opbrengst zou geven.

Wat zijn die leugens en wat zijn de feiten volgens NRC?