opnieuw

Fotograaf Ad Nuis en auteur Arthur van den Boogaard maken eens in de twee weken een foto ‘opnieuw’ en belichten de tijd ertussen.

Emeritus hoogleraar chirurgie Huug Obertop (73, links) vierde in juli 1965 samen met Lot (71, midden) en Barbara (72, rechts) het Leids universiteitslustrum in de Stadsgehoorzaal op Breestraat 60 te Leiden.

„Lot spelde mij een corsage op. Bij feesten kocht de man deze voor zijn dame en voor zichzelf. Ze zaten in doosjes met een doorzichtige bovenkant: bloempjes met daaraan een aspergegroen blaadje gespeld. Barbara, mijn latere vrouw, gooide dat blaadje direct weg. Gefriemel vond ze. Lot en zij zaten in een jaarclub, 1963, en verzorgden versieringen bij gala’s. Ik kende Barbara al van de Sneekweek een jaar eerder. Daar hadden wij een eerste amourette: hand in hand wandelen door een laantje, meer niet hoor. Als oudste zoon van een oliefabriek-directeur uit Wormerveer ging ik als eerste familielid studeren. Op mijn achtste wist ik al wat. Ik hoorde iemand ‘chirurg’ zeggen en dacht: ‘wat een mooi woord’. Later begreep ik dat het een beroep was. Mijn eerste studiejaar, 1961, dompelde ik me onder in de feestvreugde. Ontgroend, kaalgeschoren en ook verder leidde ik een klassiek studentenleven met sport, toneel en het corps. Niets duidde op aankomende maatschappelijke veranderingen. Met Barbara was het aan, maar ook af en toe uit. In het jaar voor dit lustrum was ik als Commissaris van het Consumabel voor haar redelijk onmogelijk. Maar hier was het dik aan; een jaar later verloofden wij ons. Naast verliefdheid zie ik onschuld. Ik dacht dat niets zou veranderen. Dat bleek snel anders, al ging het in Leiden nog lang over wel of niet met twee woorden spreken, terwijl Amsterdamse studenten al op de barricaden stonden. Maar ondanks de veranderingen, toen en ook later, zijn wij nog steeds gelukkig getrouwd en bellen Barbara en Lot vrijwel dagelijks.”