‘De Muur’ terug in route Ronde van Vlaanderen

Sinds 2012 was misschien wel de bekendste Vlaamse helling niet meer in het parcours opgenomen.

Peter van Petegem (r) en Frank Vandenbroucke (l) beklimmen de Muur in 2003.
Peter van Petegem (r) en Frank Vandenbroucke (l) beklimmen de Muur in 2003. Foto Robert Vos / ANP

Goed nieuws voor de echte wielerliefhebber: de fameuze Muur van Geraardsbergen keert terug in de Ronde van Vlaanderen. Dat blijkt uit de bekendmaking van het parcours van de wielerklassieker door de organisatie.

Jarenlang was de Muur van Geraardsbergen een van de belangrijkste scherprechters in de Ronde. Niet zelden werd de wedstrijd er op beslist. Maar sinds 2012 werd de ruim één kilometer lange kasseienklim met stijgingspercentages tot bijna 20 procent tot teleurstelling van velen niet meer opgenomen in het parcours. In plaats daarvan werden de Oude Kwaremont en de Paterberg de heuvels die de finale kleur moesten geven.

‘Met stip aangeduid’

De rol van de Muur wordt wel anders dan voorheen. Op hoeveel kilometer van de streep de beklimming precies ligt, is nog niet bekend, wel dat het in de laatste honderd kilometer zal zijn. De organisatie schrijft daarover:

“Als achtste helling in het vernieuwde parcours moet de Muur van Geraardsbergen een eerste scherprechter worden in de titanenstrijd van de renners. Het wordt een strategische plaats die de renners ongetwijfeld met stip zullen aanduiden in hun strijdplan.”

Dat er nu weer ruimte in het parcours is voor de Muur heeft vooral te maken met de gewijzigde startplaats. Sinds 1998 was Brugge de plek waar de renners vertrokken, vanaf 2017 zal dat Antwerpen zijn, tot zeker 2021.

Parcours Ronde van Vlaanderen

    • Joram Bolle