Nog steeds in bom investeren

Een groot aantal financiële instellingen biedt nog altijd de mogelijkheid om te beleggen in fabrikanten van clustermunitie, ondanks een internationaal verbod op die wapens. Dat stellen vredesbeweging PAX Nederland en onderzoeksbureau Profundo in een rapport. Clustermunitie is een bom of raket die kleine bommetjes uitstrooit. De bommetjes die niet meteen ontploffen, kunnen later ook nog veel slachtoffers maken. In totaal investeerden 158 instellingen wereldwijd de afgelopen vier jaar 28 miljard in fabrikanten van clustermunitie, berekende PAX. Nederland doet het relatief goed, zegt PAX, al is Aegon een „negatieve uitzondering”. Een dochterbedrijf van de verzekeraar investeert in de VS in de Amerikaanse wapenfabrikant Textron, waarvan clusterbommen volgens PAX recentelijk zijn gebruikt in Jemen. Een woordvoerder liet weten dat Aegon „is geschrokken” van het rapport en dat er gewerkt wordt aan een wereldwijd geldend beleggingsbeleid. (ANP)