Chinese instantie verbiedt verkoop iPhones in Beijing

Volgens een Chinese overheidsinstantie maken de iPhone 6 en iPhone 6 Plus ‘patentinbreuk’.

De iPhone 6 en de iPhone 6 plus (foto) zouden te veel lijken op een Chinees model.
De iPhone 6 en de iPhone 6 plus (foto) zouden te veel lijken op een Chinees model. Foto: VALERIE KUYPERS / ANP

Apple moet direct stoppen met de verkoop van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus in de Chinese hoofdstad Beijing. Dat heeft een Chinese overheidsinstantie laten weten aan het technologiebedrijf, meldt The Wall Street Journal vrijdag.

De instantie, die zich bezighoudt met intellectueel eigendomsrecht, besloot naar aanleiding van een klacht van een Chinese fabrikant de verkoop van de modellen te verbieden wegens ‘patentinbreuk’. Het gaat om patenten voor het ontwerp van de behuizing van de smartphone. De modellen zouden te veel lijken op het model 100C van de onbekende smartphonefabrikant Shenzhen Baili.

Het verkoopverbod geldt vooralsnog alleen voor de hoofdstad Beijing, maar het is volgens The Wall Street Journal nog onduidelijk wat de gevolgen zijn voor Apples verkopen in de rest van China. In Beijing alleen al wonen bijna 22 miljoen mensen. Apple heeft de mogelijkheid tegen de beslissing in beroep te gaan.

Boven de 100C van Shenzhen Baili, onder de iPhone 6:

Belangrijke markt

China is voor Apple de grootste markt buiten de Verenigde Staten en het land is zeer belangrijk in de groeistrategie van het Amerikaanse bedrijf. Vorig kwartaal behaalde het bedrijf een omzet van 12,5 miljard dollar (zo’n 11,1 miljard euro) in het land. Onlangs kondigde het aan dat het een miljard dollar investeert in de Chinese concurrent voor taxi-app Uber, Didi Chuxing.

    • Wouter van Noort