Verrassend: lawaai stoort koolmees niet bij broeden

Stel dat er in je huis permanent gebrom klinkt, bijna even luid als de stofzuiger. Mensen verhuizen voor minder. Maar koolmezen die moeten broeden temidden van zulk lawaai, leggen er geen ei minder om. Dat was de onverwachte uitkomst van veldwerk dat bioloog Wouter Halfwerk uitvoerde in het Dwingelderveld in Drenthe. „Je hoopt op een mooi rond verhaal, maar zo werkt het niet altijd”, zegt hij. De publicatie van Halfwerk en twee collega’s stond vorige week in Behavioral Ecology. Het veldwerk was onderdeel van zijn promotie aan de Universiteit Leiden naar de invloed van geluid op mezen.

Verkeersherrie hindert die vogeltjes, zag de bioloog in andere veldstudies. „Als een vrouwtje in de nestkast zit, en het mannetje buiten, dan roepen ze naar elkaar. Dat wordt verstoord als er herrie is.” Hij ontdekte ook dat koolmezen die vlakbij de A12 broeden, minder jongen grootbrengen. Hoe meer verkeersherrie, des te minder jongen.

Dus wat gebeurt er als in een nestkast van koolmezen een luidsprekertje tijdens de broedtijd wekenlang herrie maakt? De koolmezen weigerden zich te voegen naar de theorie: ze legden evenveel eieren als hun soortgenoten, er kwamen gezonde jongen uit – alles was prima. Mogelijk hebben de koolmezen niet bij het broeden last van de herrie, maar tijdens het voedsel zoeken. „Misschien leidt het geluid af.”