‘Beursgang ASR levert Staat vele miljoenen minder op’

De banken die de beursgang van de verzekeraar begeleidden zouden voor 32 miljoen euro aandelen hebben teruggekocht.

Topman Jos Baeten luidt de gong tijdens de beursnotering van verzekeraar ASR.
Topman Jos Baeten luidt de gong tijdens de beursnotering van verzekeraar ASR. Foto: Remko de Waal / ANP

De beursgang van verzekeraar ASR is voorlopig bepaald geen succes. Doordat banken die de beursgang begeleidden massaal aandelen terugkopen om de koers te stabiliseren, levert de beursgang de Staat tientallen miljoenen euro’s minder op. Dat meldt RTL Z vrijdag op basis van ingewijden die anoniem willen blijven.

De banken die de beursgang begeleidden zouden volgens de nieuwszender sinds dinsdag zijn begonnen met het terugkopen van aandelen. De banken zouden inmiddels voor een bedrag van minimaal 32 miljoen euro aandelen hebben teruggekocht, en dat bedrag zou zelfs boven de 40 miljoen euro kunnen uitkomen. De prijs van een aandeel wordt zo gestabiliseerd op 19,50 euro. Volgens de anonieme bronnen van RTL Z is minimaal de helft van de verkochte aandelen ‘steunverkoop’.

Het massaal terugkopen van aandelen door de banken betekent dat de Staat veel minder verdient aan de beursgang dan eerder werd gedacht: de teruggekochte aandelen mogen namelijk niet in betere tijden opnieuw naar de beurs worden gebracht, meldt RTL Z.

Het terugkopen van aandelen door bedrijven is niet ongebruikelijk, hoewel het wordt gezien als zwaktebod. Door aandelen terug te kopen proberen bedrijven de beurskoers te beïnvloeden: minder aandelen in omloop betekent hogere winst per aandeel. Het terugkopen van aandelen pakt echter niet altijd goed uit.

ASR ging eerder deze maand naar de beurs. Eerder werd al gemeld dat de staat afstevende op een verlies bij de verkoop van de genationaliseerde verzekeraar. ASR wilde niet reageren op de berichtgeving van RTL Z.

    • Etienne Verschuren