Bal geschampt. Verder kwam Milik nu niet

Tegen Noord-Ierland was hij van grote waarde, met een goal. Arek Milik wilde tegen Duitsland weer in de spotlights. Het mislukte.

Arek Milik kreeg donderdag de kans Duitsland opzij te zetten.
Arek Milik kreeg donderdag de kans Duitsland opzij te zetten. Foto AP

Hij schampte de bal met zijn hoofd, op twee meter afstand van de goal. Dichterbij kom je doorgaans niet bij het doel van Duitsland, het doel van de beste doelman ter wereld Manuel Neuer. En zo heeft Polen in de persoon van Arek Milik van Ajax een uitzonderlijke kans laten liggen om wereldkampioen Duitsland pijn te doen (0-0) op hun gezamenlijke weg naar de achtste finales. Verkeerd getimed, oog-nekcoördinatie niet op orde, weg kans, bal naast.

Met zijn doelpunt tegen Noord-Ierland zorgde Milik ervoor dat Polen, drie punten op zak, in relatieve ontspanning naar de Centraal-Europese clash, een anders mogelijk intense strijd, kon uitkijken. Maar hij had in het Stade de France, uitverkocht uiteraard en prachtig badend in een witrode gloed van supporters, een klein EK-fenomeen kunnen maken door de wereldkampioen te vellen, of in ieder geval op achterstand te zetten.

Het was de dag waarop de Britse twist Engeland-Wales in poule B een late beslissing in Engels voordeel kende. En een derde ploeg uit het Verenigd Koninkrijk, Noord-Ierland, de genoeglijke surprise van de dag werd met een 2-0 zege op Oekraïne in de poule C.

Duitsland was niet onaardig

Het was niet onaardig wat de Duitsers lieten zien in de eerste helft, met veel facetten van het spel present: energie, oriëntatie naar voren, zelden nodeloos zijwaarts of terug. Maar de Poolse defensie slechten - toch geen linie die de rangen genadeloos gesloten houdt - bleek vers twee.

De kans kwam, voor Polen, zoals die altijd komt als defensies het maar houden achter. Arek Milik dus, met het hoofd dat niet genoeg naar de bal ging. Twintig minuten later, in een tweede helft die helemaal opengebroken was van beider zijden, weer Milik, weer eens kans, weer niet aan hem besteed. Hij gleed wel, maar de bal bleef onder zijn been rond de penaltystip. Robert Lewandowski keek ernaar en dacht, mogelijk: dat doe ik doorgaans beter.

In de schaduw van de totaalspits van Bayern München voetbalt Milik niettemin een knappe interlandcarrière bij elkaar. Elf goals in 27 interlands, doeltreffend onder meer tegen Duitsland in de kwalificatiepoule. Polen, dat is voor hem niet de dragende spits zijn, niet de man met twee stoppers in zijn nek. Daar, met Polen, trekt Lewandowski logischerwijs het verdedigende smijt- en krachtwerk aan. En Polen, dat is zijn favoriete tweespitsensysteem, zoals hij dat gewend is van oudsher als talentvolle jongen uit de Zuid-Poolse regio rond Krakau die op zijn zestiende stages mocht lopen in Engeland.

De worsteling met 4-3-3 bij Ajax, waar hij meer moet zijn dan wat hij in de kern is: afmaker met een loeiharde linker. Hij moest Ajax-spits worden. Kaatsen, aanbieden met de rug naar de goal, meedraaien in het spelletje dat heus zo snel niet gaat in Amsterdam. Het ging steeds beter. Hij scoorde belangrijke goals in het afgelopen seizoen, hield Ajax in de titelrace en werd de eerste spits in het tijdperk van Frank de Boer die boven veertien goals uitkwam (21).

Hij wil in de spotlights

Maar toen kwam 8 mei, die kampioenswedstrijd tegen De Graafschap. Geen goal, althans niet van hem. Dé wissel kwam, na rust: Milik eruit, Anwar El Ghazi erin. Niet snel genoeg, niet dwingend genoeg om tegen De Graafschap van nut te zijn in die slotfase, had De Boer bepaald. Terwijl Milik juist het gevoel had dat hij, met zijn talent voor de goal, de voet of kop er nog wel eens tegen kon zetten.

De titel ging naar PSV. Milik uitte weken later, met De Boer inmiddels vertrokken bij Ajax, nog eens zijn ongenoegen. Hij had nooit echt vertrouwen gevoeld, zei hij terugblikkend.

Als één van twee eredivisiespelers verdedigt hij nu de eer van onze competitie. Milik wil in de spotlights. Hij kreeg een kans. Bal geschampt.

    • Bart Hinke