Auschwitz-bewaker Hanning (94) veroordeeld tot vijf jaar

De rechter acht hem medeplichtig aan de moord op 170.000 mensen.

Reinhold Hanning, een 94-jarige voormalige kampbewaker van Auschwitz, moet vijf jaar de cel in. Dat besloot de Duitse rechter vrijdag. Hij is schuldig bevonden aan medeplichtigheid aan de dood van 170.000 mensen in het vernietigingskamp. Er was zes jaar geëist.

Twitter avatar WDR WDR Das Landgericht Detmold hat den früheren SS-Wachmann im Konzentrationslager Auschwitz, Reinhold Hanning, zu fünf Jahren Haft verurteilt.

De SS’er was van januari 1942 tot juni 1944 bewaker in Auschwitz. Tijdens de rechtszaak bood hij zijn excuses aan voor zijn rol bij de massamoord.

“Ik heb er zeer veel spijt van dat ik onderdeel ben geweest van een criminele organisatie die verantwoordelijk is voor de dood van zoveel mensen. Ik schaam me ervoor dat ik onrecht heb gezien en er niks aan heb gedaan.”

Toch acht Hanning zich niet schuldig aan moord, omdat hij zelf niet actief zou hebben meegedaan aan de massamoord die in Auschwitz werd uitgevoerd. Zijn advocaat pleitte daarom voor vrijspraak. De leefomstandigheden in het kamp, die aan veel mensen het leven hebben gekost, waren echter ook onderdeel van de aanklacht.

Meerdere zaken

Daarnaast heeft de rechtszaak uit 2011 tegen John Demjanjuk een precedent geschapen. Sindsdien is het voldoende om te bewijzen dat iemand kampbewaker was voor een veroordeling wegens medeplichtigheid aan wat er gebeurde in Auschwitz.

Hanning meldde zich op 18-jarige leeftijd aan voor de SS. Nadat hij aan het front gewond raakte, werd hij overgeplaatst naar Auschwitz. Volgens zijn advocaat had zijn leeftijd als verzachtende omstandigheid moeten gelden. Hij zou nog geen volwassen man geweest zijn die zijn acties kon overzien.

Na de zaak tegen Demjanjuk zijn de laatste jaren meerdere nazi’s vervolgd voor hun betrokkenheid bij de Holocaust. Vorig jaar werd Oskar Gröning, bekend als de ‘boekhouder van Auschwitz’ veroordeeld tot vier jaar cel. Hij ging in beroep en gezien zijn leeftijd is het onwaarschijnlijk dat hij daadwerkelijk achter tralies belandt.

Er loopt ook nog een zaak tegen Hubert Zafke, een medisch hulpverlener in Auschwitz en Helma M., die als telegrafiste in het kamp werkte. De zaak tegen bewaker Ernst Tremmel werd gestopt toen hij overleed.