Artsen zonder Grenzen wil geen Europees geld meer

Financiële steun van de Europese Unie en de EU-lidstaten wordt geweigerd door de hulporganisatie.

Artsen zonder Grenzen aan het werk voor de Libische kust.
Artsen zonder Grenzen aan het werk voor de Libische kust. AFP / Gabriel Bouys

Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen wijst voorlopig financiële steun van de Europese Unie en de EU-lidstaten af. Het is een protestactie tegen het Europees vluchtelingenbeleid. Volgens de organisatie is het beleid “schandalig” en gaan de pogingen om “mensen in acute nood buiten de EU te houden” steeds verder.

De beslissing geldt voor alle projecten wereldwijd. Volgens de organisatie worden de activiteiten van Artsen zonder Grenzen voor 92% vanuit publieksdonaties betaald. Vorig jaar ontving het 19 miljoen euro van EU agentschappen en was de bijdrage van de afzonderlijke lidstaten 37 miljoen. Artsen zonder Grenzen ontving 6,8 miljoen euro van de Noorse regering.

Naar eigen schatting hebben de artsen van de hulporganisatie de afgelopen anderhalf jaar 200.000 mensen geholpen die de Middellandse Zee probeerden over te steken naar Europa. De organisatie is Europa, Afrika en Azië actief.

Turkije zegde drie maanden geleden toe migranten die de oversteek naar Griekenland maken, terug te nemen. Het land krijgt in ruil financiële steun om de opvang van vluchtelingen te verbeteren. Daarnaast nemen EU-landen vluchtelingen rechtstreeks op uit het land. Het geld is volgens Artsen zonder Grenzen vooral een beloning voor verbeterde grensbewaking door Turkije om asielzoekers tegen te houden.

    • Liza van Lonkhuyzen