Amsterdam krijgt nu zelfs een fietsburgemeester

Wie wordt de nieuwe Fietsburgemeester van Amsterdam? 17 kandidaten strijden om de titel. „Laat George Clooney de e-bike promoten.”

De stad krijgt een nieuwe burgemeester. Geen opvolger voor Van der Laan, maar een collega. 24 juni, volgende week vrijdag dus, wordt namelijk de eerste Fietsburgemeester van Amsterdam bekendgemaakt.

„Deze burgemeester is iemand die de Amsterdamse fietser vertegenwoordigt, als een soort tussenpersoon bij de gemeente”, legt Roos Stallinga uit van CycleSpace, het collectief van kunstenaars, architecten, ondernemers en marketeers dat de wedstrijd organiseert en sinds een jaar bestaat.

Zeventien kandidaten stuurden een campagnefilmpje in, waarop gestemd kan worden tot en met volgende week. Tussen de missverkiezing-achtige aspiraties zaten ook een aantal concrete ideeën. Een app om je fiets mee op slot te doen; snorfietsvrije fietspaden; een app die toeristen dwingt zich te verdiepen in onveilige verkeerssituaties voordat zij een rijwiel huren.

Weer andere kandidaten hadden uitgesprokener ideeën; van het George Clooney laten spelen in een „sexy filmpje” ter promotie van de e-bike en het „overwinnen” van testosteron in het verkeer tot het bouwen van een compleet nieuwe stad.

De winnaar – die door een jury wordt gekozen uit de drie kandidaten met de meeste online stemmen, én een vierde met een wildcard – behoudt zijn of haar functie voor twee jaar en krijgt verder een nieuwe fiets en een leiderschapscursus.

Volgens Stallinga zorgt de titelhouder voor meer zichbaarheid. „Het is een stuk persoonlijker dan een beleidsplan.” Het idee is geïnspireerd door de Nachtburgemeester van Amsterdam, vertelt ze, een titel die sinds 2002 bestaat. De huidige, Mirik Milan, zorgde voor de introductie van 24-uursvergunningen in clubs.

Maar is zo’n titel niet overbodig? Amsterdam kent toch een sterke fietslobby, en wordt internationaal geroemd? „Het kan altijd beter”, zegt Stallinga. Ze somt de problemen op: overbelaste fietspaden, te weinig parkeerruimte, toeristen die gevaarlijk rondrijden, te weinig rekening houden met voetgangers.

„Ook zien we dalende cijfers wat betreft fietsgebruik in Zuidoost en Nieuw-West. Vooral onder jongeren.” De vier genomineerde kandidaten moeten met een oplossing komen voor dit probleem.

Tot slot moet de burgemeester ook zorgen voor bewustwording, zegt Stallinga. „Veel Amsterdammers weten niet hoe bijzonder het eigenlijk is, wat we hier hebben.” Wat dat betreft sluit kandidaat Florian Beukeboom goed aan. „De fiets is voor mij een extra lichaamsdeel”, zegt hij in zijn poëtische filmpje. „Je maakt je gedachten leeg, en leert niet alleen nieuwe plekken in de stad kennen, maar ook in jezelf.”

    • Jonas Kooyman