Amerikaanse diplomaten: militaire actie tegen Assad

Meer dan vijftig diplomaten veroordelen het Syrië-beleid scherp in een uitgelekte memo.

Een Syrische strijder kijkt naar Manbij, waar IS-strijders zich hebben verschanst.
Een Syrische strijder kijkt naar Manbij, waar IS-strijders zich hebben verschanst. REUTERS / Rodi Said

Meer dan vijftig Amerikaanse diplomaten hebben het Syrië-beleid van hun eigen land scherp veroordeeld in een uitgelekte memo. Ze roepen president Obama op tot militaire actie tegen de regeringstroepen van de Syrische president Assad.

51 diplomaten hebben het document dat in handen kwam van The Wall Street Journal getekend. In de memo wordt opgeroepen militaire actie te ondernemen tegen de Syrische overheid, om de schending van de wapenstilstand door Assad te bestraffen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry noemt het een “belangrijk statement” en zegt erover in beraad te gaan wanneer hij terugkomt in Washington.

De diplomaten betogen dat de huidige aanpak Assad helpt om aan de macht te blijven en in het nadeel van de Syrische oppositie werkt. Zonder militaire druk, zal Damascus volgens hen niet met rebellen hoeven onderhandelen voor vrede. In de memo wordt erkend dat militaire actie de relatie tussen de VS en Rusland verder onder druk kan zetten.

Het is niet ongebruikelijk dat Amerikaanse diplomaten hun standpunt uiten in een memo, maar het aantal is in dit geval erg hoog, zo schrijven Amerikaanse media. Een groot deel van de diplomaten werkte jarenlang in Syrië.

Omslag

Militaire actie tegen Assad zou een radicale omslag betekenen in het Syrië-beleid van Obama, dat tot dusver niet direct in de Syrische burgeroorlog ingreep. In Syrië strijden Amerikaanse troepen tegen Islamitische Staat, niet tegen het Syrische bewind. Het standpunt dat Assad moet vertrekken, werd wel eerder uitgesproken door de VS. In 2012 stelde Hillary Clinton voor om anti-Assad rebellen te trainen en te bewapenen. Dat plan werd van tafel geveegd door Obama.

In de inmiddels vijf jaar durende Syrische burgeroorlog kwamen al meer dan 400.000 mensen om het leven.

    • Liza van Lonkhuyzen