Opinie

    • Lucette Mascini

Stelling van de week: Rotterdammers wijzen elkaar op hun plicht

De gebiedscommissies mogen meer losloopgebieden aanwijzen voor honden. Buiten die gebieden moeten honden aan de lijn. Eigenaren moeten de poep opruimen die hun hond achterlaat. Doen ze dat niet, dan krijgen ze een boete van 90 euro. Als de gemeente een poepzuigmachine moet laten komen, stijgt de boete met 115 euro. De hond los laten lopen in een gebied waar dat niet mag levert een boete van 140 euro op. De stelling van deze week luidt: Laat honden in Rotterdam lekker los, ze hebben al zo weinig ruimte.

Caroline de Jager, eigenaar van jack russell terrier, Spike: „Mijn hondje loopt al los. Soms krijg ik daar een boete voor maar die calculeer ik in. Dat ik de poep van mijn eigen hond moet opruimen vind ik niet meer dan normaal. Ik heb altijd zakjes bij me. Als ik zie dat iemand zijn hond laat poepen en doorloopt zonder op te ruimen bied ik een zakje van mezelf aan. We hebben hier weinig groen. Dat moeten we delen met kinderen die er voetballen en buren die in het gras zitten. Laten we dat schoon en netjes houden.”

Querien Velter, gemeenteraadslid SP: „Poep opruimen heeft niks te maken met de hond maar met zijn baasje. Die moet dat doen. Wij wilden als SP dat de opruimplicht in de hele stad van kracht wordt, ook in de losloopgebieden. Maar dat wilde de gemeente niet, omdat ze denken dat ze die niet kunnen handhaven. Maar een proef in Hillegersberg wees uit dat het wel kan. Rotterdammers wijzen elkaar op hun plicht.”

Hennie van Schaik (Leefbaar Rotterdam) vicevoorzitter van de gebiedscommissie Centrum en eigenaar van teckel Mokka: „De mensen betalen meer dan 100 euro per jaar voor hondenbelasting. Daar moet tegenover staan dat ze hun honden kunnen laten loslopen. Maar in het centrum van de stad kan dat niet. Dan ligt hij zo onder een auto. Dus je moet zorgen voor losloopgebieden. Zoals in het park bij de Euromast. Daar hebben we als gebiedscommissie nieuwe delen aangewezen waar honden los mogen.”

Rinus Hitzert, directeur Dierenbescherming regio Rijnmond: „Als je een hond neemt, moet je bedenken dat je hem minimaal een uur per dag flink uitlaat. Ga naar een plek waar hij kan rennen en spelen. Ga met hem fietsen. Dat is ook goed voor jezelf. Als je een hond te weinig laat rennen, kan hij zijn energie niet kwijt. Dan groeit hij dicht. Honden los laten lopen is de oplossing niet. Daar is de stad te gevaarlijk voor.”

    • Lucette Mascini