Zo logeren de voetballers van dit EK

EK-blog Engeland slaapt in pure weelde, Zwitserland overnacht voor 100 euro. Wat kun je daaruit concluderen?

Gary Neville, assistent-bondscoach van het Engelse voetbalelftal, verlaat het luxueuze Auberge du Jeu Paume per fiets.
Gary Neville, assistent-bondscoach van het Engelse voetbalelftal, verlaat het luxueuze Auberge du Jeu Paume per fiets. AFP / Paul Ellis

De wereld achter de wedstrijden op dit EK is er een van kroonluchters, biljarttafels, sauna’s, stoombaden, gloednieuwe fitnesszalen en binnen- dan wel buitenzwembaden. Deelnemers aan dit Europese kampioenschap ontbreekt het aan niets, zo blijkt uit een inventarisatie van de Daily Mail. Zoals het een ware tabloid betaamt, heeft de krant haarfijn uitgezocht in welke hotels de selecties zijn ondergebracht. Inclusief prijzen per kamer per nacht.

Het is een lijst die op alfabetische volgorde is opgesteld, maar waar je binnen enkele minuten zo een waar hotelkamerprijzenklassement van zou kunnen maken. En dan vallen toch enkele zaken op. Dat grote landen niet zo hoog scoren als je gezien hun reputatie zou kunnen vermoeden, terwijl relatief kleine bonden hun equipes soms hebben ondergebracht in hotels waarvoor de kosten niet gering zijn.

De Zwitsers slapen voor honderd euro

Onderaan de lijst: Zwitserland. In Montpellier betalen ze ruim 83 pond (ruim 100 euro) per kamer per nacht voor een hotel waar de faciliteiten niettemin van niveau zijn. Naast een spa is er zelfs een ruimte voor cryotherapie. (Extreme kou als medische behandeling tegen uiteenlopende klachten, bron: wiki). Vlak daarboven een land dat je hoger zou kunnen inschatten: Italië. De ploeg van Antonio Conte verblijft eveneens in Montpellier waar ze voor een kamer in het lokale Marriot 106 pond kwijt zijn. Vijf keer minder dan de nummer één in het klassement.

Engeland ‘zit’ het duurst

Driemaal raden welk land dat is. Juist, Engeland. In het rustieke Chantilly, net boven Parijs, betalen ze 500 pond voor een hotel waarin ze kunnen dineren op het niveau van twee Michelinsterren. Los van alle luxe biedt Chantilly nog een voordeel: om de hoek zit een Britse winkel, waar ze thee, scones, marmite en een traditioneel Engels ontbijt kunnen scoren. Na Engeland volgt Hongarije op plek twee, met 469 pond. Daarna Duitsland (400) en Roemenië (274). Van gastland Frankrijk zijn geen cijfers beschikbaar. De ploeg verblijft in het opleidingsinstituut Clairefontaine van de Franse bond waar alleen de grootste voetbaltalenten overnachten.

Boeken blijkt een kunst

Landen zijn zelf verantwoordelijk voor hun accommodatie. De UEFA heeft hen vorig jaar 66 locaties gepresenteerd, waarna ze uiterlijk in januari moesten beslissen welk hotel ze namen. Voorwaarden voor de hotels zijn dat ze nabij een vliegveld liggen en dat trainingsvelden zijn gelegen op niet meer dan 20 minuten rijden. Boeken blijkt nog een kunst op zich. Op het WK 2014 in Brazilië moesten de Nederlandse spelers voor de halve finale tegen Argentinië hun hotel in Rio verlaten. Reden? De KNVB had de kamers tot de halve finale geboekt. Dus stond het hotel niets in de weg om de kamers vanaf dat moment te vergeven aan bobo’s van de FIFA. Eigen schuld.

Een beetje afleiding

Wat het hotelkamerklassement zegt? Niks. Hooguit kun je eruit opmaken dat vooral de Engelsen er niks aan gelegen laten om hun ploeg klaar te stomen voor hun eerste eindzege sinds 1966. Dat jaar overnachtte de Engelse ploeg gewoon in Londen. Overigens wel in een viersterrenhotel. De avond voor de wedstrijd gingen de spelers nog naar de bioscoop. Those Magnificent Men in Their Flying Machines, een komedie over luchtvaartpioniers. Een beetje afleiding in aanloop naar een hoogtepunt in hun leven.