Recensie

Recensie Film

Zelfs grootste cynicus is niet bestand tegen ‘Me Before You’

Het verdient aanbeveling zakdoekjes mee te nemen naar Me Before You, een tranentrekker van de eerste orde. De verfilming van Jojo Moyes’ bestseller Voor jou past in het recente golfje films waarin iemand ongeneeslijk ziek is maar die desondanks toch feelgood zijn. Ging The Fault in Our Stars over tieners, in Me Before You draait het om de 35-jarige Will. Hij is een succesvol zakenman die met volle teugen van het leven geniet, tot hij wordt aangereden en vrijwel volledig verlamd raakt. Als zijn steenrijke ouders iemand zoeken die voor hem wil zorgen, lijkt het er even op dat de film een variant op de Franse hit Intouchables wordt, maar dat valt mee. Hoewel ze geen ervaring heeft, wordt de 26-jarige Louisa zijn verzorgster.

Wat er vervolgens gebeurt, volgt het stramien van de romantische komedie. Twee tegenpolen, zij uit de arbeidersklasse, hij zeer upper class, komen weifelend nader tot elkaar. Zij beurt hem op, hij leert haar over het leven. De kink in de kabel wordt niet alleen verzorgd door Louisa’s jaloerse vriendje maar vooral door Wills handicap. Laat hij zich opbeuren door de levenslustige Louisa, of wil hij door zijn handicap toch niet meer doorleven?

Me Before You is een formulefilm, een goed geoliede machine die recht op zijn doel afgaat: de kijker ten minste een brok in de keel bezorgen, zo niet de tranen laten lopen. Omdat de film zo goed gemaakt is, met een ontwapenende rol van Emilia Clarke (Game of Thrones), zal zelfs de grootste cynicus zijn verzet opgeven. Totdat de tranen zijn gedroogd en de kritische vermogens weer terugkeren. Want wat bewegen Clarkes wenkbrauwen alle kanten op! En wat worden mensen met een handicap weer als zielig neergezet: het leidde her en der al tot begrijpelijke protesten.