Wilco Kelderman is weer wie hij was

Wilco Kelderman eindigde als vijfde in een zware bergrit en staat tweede in het klassement. Gaat hij als kopman naar de Tour?

De vijfde etappe in de Ronde van Zwitserland, de eerste bergrit, werd gewonnen door de Colombiaan Darwin Atapuma.
De vijfde etappe in de Ronde van Zwitserland, de eerste bergrit, werd gewonnen door de Colombiaan Darwin Atapuma. Foto Gian Ehrenzeller/AP

Die serene uitdrukking op het gezicht van Wilco Kelderman op de elf kilometer lange slotklim, woensdag in de vijfde rit in de Ronde van Zwitserland. Makkelijk reageren op tempoversnellingen. Constant een alerte blik op zijn concurrenten Tejay van Garderen en Geraint Thomas, vorig jaar nog toppers in de Tour.

Jammer dat hij niet kon sprinten om de ritwinst, omdat het groepje favorieten koploper Darwin Atapuma net niet meer kon achterhalen. Zonde dat hij een paar tienden tekort kwam voor de leiderstrui, omdat de Fransman Pierre-Roger Latour net twee seconden eerder over de streep kwam. Maar Kelderman mocht tevreden zijn. Hij is weer wie hij was.

Ruim twee weken voor de start van de Tour de France in Mont Saint-Michel maakt de 25-jarige kopman van Lotto-Jumbo de beste indruk van alle Nederlandse klassementsrenners. Ploeggenoot Robert Gesink kwam in Zwitserland in de tweede etappe zwaar ten val op zijn hoofd, waardoor Tourdeelname mogelijk in gevaar komt. Bauke Mollema reed vorige week goed in de Dauphiné, tot hij in het slotweekeinde moest afstappen met keelklachten. Wout Poels (in dienst van Chris Froome) en Tom Dumoulin (rijdt de Tour als voorbereiding op de olympische tijdrit) starten in Frankrijk zonder uitgesproken klassementsambities. En Steven Kruijswijk kiest na een sterke Giro voor rust in plaats van Tour.

Vorig jaar was Kelderman bij de Tourstart in Utrecht tegen wil en dank samen met Gesink duo-kopman van zijn ploeg. Zevende in de Giro van 2014 en grote belofte, adel verplicht. Maar zelf wist hij voor de Tour al dat een topklassering er niet in zat. Het lichaam was uitgemergeld door een te streng dieet, de geest geïrriteerd. Als 79ste haalde hij Parijs. „Ik was te ongeduldig, ik wilde te snel”, vertelde hij dit voorjaar in een interview met deze krant.

Dit jaar kiest hij voor wat meer ontspanning, ietsje meer gewicht desnoods. Hij schitterde in maart in de leiderstrui in de Ronde van Catalonië. Maar in de Ronde van Romandië gooide een val in de proloog eind april zijn plannen voor een topklassering in de war.

Na een hoogtestage met Gesink en een paar ploeggenoten keerde Kelderman afgelopen weekeinde met „superbenen” terug naar Zwitserland voor zijn laatste voorbereidingskoers op de Tour. De bergrit van woensdag, met drie zware cols, was een geslaagde eerste test. Vijfde in de rituitslag, net geen leiderstrui. Maar terug bij de klassementstoppers, zoals hij in 2014 was.