Wie was Jo Cox?

De Britse politica werd donderdagmiddag doodgeschoten. Wie was de 41-jarige Jo Cox?

Foto Twitter.

Jo Cox (41), moeder van twee, was donderdagochtend bij haar wekelijkse spreekuur in het Noord-Engelse plaatsje Birstall, toen in haar buurt twee mannen in een woordenwisseling terecht kwamen. Hoewel veel nog onduidelijk is, raakte ze volgens Britse media betrokken bij het conflict. En vanaf daar ging het mis. Cox werd neergeschoten door één van de mannen en overleed ter plekke. De andere man raakte gewond.

Groot-Brittannië heeft ontzet gereageerd op haar dood. Premier David Cameron noemde het “een tragedie”. Labourpartijleider Corbyn zei “diep geschokt” te zijn door de “gruwelijke moord” op Cox. Wie was deze 41-jarige politica?

Rijzende ster

De Britse krant The Guardian omschrijft haar als een “rijzende ster” binnen de sociaaldemocratische Labourpartij waarvoor ze in het Lagerhuis zat. Volgens Britse media was ze een vrouw die zich veelvuldig inzette voor het goede doel. Zo streed ze vanuit haar functie onder meer voor meer vrouwen in de politiek, werkte ze in het verleden voor verschillende ontwikkelingsorganisaties en maakte ze zich sterk voor militaire interventie in Syrië.

De stad waar Jo Cox vermoord werd. Tekst gaat verder onder kaart.

Eerste van familie naar universiteit

Jo Cox was sinds 2015 lid van het Britse Lagerhuis voor het kiesdistrict Batley and Spen, de omgeving waar ze ook in opgroeide, zo schreef ze op haar website. Na haar middelbare school ging ze studeren aan Cambridge. Ze was de eerste van haar familie die aan de universiteit studeerde. Het was op Cambridge waar ze voor het eerst politiek actief werd.

Na haar studie werd ze onder meer politiek adviseur van Sarah Brown, de vrouw van voormalig Labour premier Gordown Brown. Ze reisde de wereld rond om zich in te zetten voor allerhande ontwikkelingswerk. Zo kreeg ze een hoge functie bij de Engelse ontwikkelingsorganisatie Oxfam, een non-profitorganisatie die tegen voornamelijk armoede strijdt. Bij organisaties Save the Children en NSPCC zette ze zich in voor kinderrechten wereldwijd.

Volgens Max Lawson van Oxfam was ze van grote waarde voor de ontwikkelingsorganisatie, zei hij donderdag tegenover The Guardian:

“Jo was een briljante, toegewijde activist voor sociale gerechtigheid met een tomeloze energie en vriendelijkheid die een grote bijdrage leverde aan Oxfam.”

Militaire interventie Syrië

Een van de andere zaken die Cox aan het hart ging, was de oorlog in Syrië. Hoewel Labourpartijleider Jeremy Corbyn een tegenstander was van militaire actie in het land, was Cox was een sterk voorstandster. Samen met een collega schreef ze in een opiniestuk op de website van The Guardian:

“Er is niets ethisch aan aan de zijlijn staan en toekijken hoe burgers vermoord en verminkt worden. Daar was geen excuus voor in Bosnië, niet in Rwanda, en daar is nu ook geen excuus voor.”

Haar inzet voor Syrië was een van de dingen waar vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans haar vandaag op Facebook om prees. “Ze sprak zich uit als ze ongerechtigheid zag en geeft een stem aan mensen in Syrië”, schreef Timmermans. “Ze is een voorbeeld en inspiratie voor velen.”

Reactie van premier David Cameron op haar overlijden. Tekst gaat verder onder tweet.

Twitter avatar David_Cameron David Cameron The death of Jo Cox is a tragedy. She was a committed and caring MP. My thoughts are with her husband Brendan and her two young children.

Tegen Brexit

In haar politieke carrière werkte ze onder meer voor de verkiezingscampagne van Barack Obama in 2008. Cox was ook een tegenstander van Brits uittreden uit de EU. Ze was getrouwd met Brandon Cox, die actief campagne voerde voor een ‘nee’ tegen de Brexit. In de afgelopen weken had Jo Cox zich hard gemaakt voor de voordelen die immigratie Groot-Brittannië door de eeuwen heeft opgeleverd, een van de heikele punten in het Brexit-debat.

Door haar inzet voor een Brits blijven in de EU, deden in verschillende media de geruchten de ronde dat de moord wellicht een politiek motief had. Die berichten zijn niet bevestigd. Volgens de politie van West Yorkshire ging de aanslag om een “opzichzelfstaand incident”.

Jo en Brandon Cox hadden een zoon en een dochter. Ze hield van bergbeklimmen, boten en hardlopen, schreef ze op haar website.