Opnieuw grootschalige kaasroof - 20.000 euro schade

Bij een kaasroof in Veenhuizen zijn 400 kazen gestolen. Volgens de bestolen kaasmaker is er voor 20.000 euro aan schade. En het is niet de eerste keer dat dit gebeurt.

Kazen op de rijpingszolder. De kazen op de foto zijn niet de gestolen kazen.
Kazen op de rijpingszolder. De kazen op de foto zijn niet de gestolen kazen. Foto ANP / Eugene Daams

De kaasdieven hebben weer toegeslagen. Jan Craens van kaasmakerij Kaaslust in Veenhuizen ontdekte de lege stellingkasten dinsdagochtend: 400 kazen, zo’n 1.700 kilo. „Dat is voor 20.000 euro schade”, zegt Craens. „Ze waren volgens de politie met zijn drieën.”

Het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt. Begin dit jaar bleek uit onderzoek van NRC dat ambachtelijke kaasmakers steeds vaker doelwit zijn van grootschalige diefstal. Vorig jaar werd door heel Nederland voor een kleine 90.000 euro aan kazen geroofd, ofwel zo’n 8.500 kilo. De dieven gingen steeds uitermate professioneel te werk.

Lees hier wat wij eerder schreven over de grootschalige kaasroven: ‘De kaas werd liefdevol gestolen’

„Dit geval past precies binnen die reeks”, zegt een politiewoordvoerder. „De werkwijze is hetzelfde. Ook nu wisten ze precies welke kazen ze moesten hebben.” De dieven droegen handschoenen. „Ze kwamen uitsluitend voor de kaas. Zelfs de kassa is niet opengebroken”, zegt eigenaar Craens.

Net als bij andere grote kaasroven gaat het specifiek om de oudere (en dus duurdere) kazen. Jonge kazen bleven liggen. Het vermoeden is dat de kaas bestemd is voor Oost-Europa of Rusland. Daar zou Nederlandse kaas veel opbrengen op de zwarte markt.

Ook in Genderen werden eerder kazen gestolen:

Volgens zuivelbrancheorganisatie Gemzu raak je zo’n grote hoeveelheid in Nederland simpelweg niet ongemerkt kwijt. De kaaswereld is klein en alle boerenkaas is, net als bankbiljetten, genummerd met een serienummer.

De gedupeerde kaasboeren zijn doorgaans verzekerd, maar het pijnpunt: kaas is een ambachtelijk product, dat vul je niet even aan. Een kaas moet rustig tien maanden op de plank liggen rijpen voor hij als ‘oud’ verkoopbaar is. Dat betekent dat een bestolen kaasboer tien maanden lang geen oude kaas kan verkopen. Vaste klanten, winkeliers en groothandels zoeken in de tussentijd hun heil elders.