Wat vinden de VS van het referendum?

Amerika houdt liever publiekelijk afstand van EU-politiek. Maar het is inmiddels geen geheim meer dat president Obama wil dat de EU intact blijft. De VS vrezen het meest voor een instabiel Europa, en de Brexit zou de eerste stap kunnen zijn van een mogelijke desintegratie van de EU en daarmee meteen ook van het militaire transatlantisch bondgenootschap van de NAVO.

Tijdens een bezoek aan Londen in april voerde Obama de druk sterk op. Na een Brexit zullen zij „achter in de rij moeten aansluiten” als ze een handelsakkoord met de VS willen, zei de Amerikaanse president. Obama stelde dat een handelsakkoord met de 500 miljoen consumenten tellende EU prioriteit heeft boven een deal met een 63 miljoen tellend Verenigd Koninkrijk dat die Unie zou verlaten.

In het Brexit-kamp wordt gezegd dat een handelsakkoord na een vertrek uit de EU snel geregeld zou zijn, vanwege de sterke historische band tussen de Amerikanen en de Britten. De boodschap van Obama was: vergeet het maar.

Natuurlijk loopt de ambtstermijn van Obama eind dit jaar af. De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump voelt wel voor een Brexit. Maar het is nog de vraag of hij ook gekozen zal worden als de volgende president van de VS. De Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton heeft al laten weten tegenstander te zijn van een Brexit.