Wat betekent Brexit voor Europeanen die in het VK wonen en werken?

Een ‘Brexit-vloot’ demonstreert woensdag op de Theems bij het parlement vóór uittreding.
Een ‘Brexit-vloot’ demonstreert woensdag op de Theems bij het parlement vóór uittreding. foto niklas halle’n / AFP

Het Brexit-kamp verzekert Europeanen in het VK dat ze niet worden uitgezet. Maar wat er met hen gebeurt, hangt af van de onderhandelingen na een vertrek, en vooral van hoe open de Britten vervolgens willen staan voor immigranten. De eurosceptische UK Independence Party, en sinds kort ook Brexit-campagnevoorman Boris Johnson, willen bijvoorbeeld visa met een puntensysteem introduceren, waarbij een immigrant mag komen als zijn beroep gewild is. Europese verpleegsters zullen dan concurreren met Pakistaanse verpleegsters, om maar een beroepsgroep te noemen.