Wat betekent Brexit voor Britten die wonen in de EU?

Veel hangt af van de afspraken die na een Brexit worden gemaakt, maar veel in de EU werkende Britten zijn zenuwachtig. Nieuwssite Politico meldde dat een vakbond van EU-ambtenaren in februari al een speciale informatiebijeenkomst heeft gehouden voor bezorgde Britse collega’s. Vaststaat dat de 73 Britse Europarlementariërs hun plek verliezen en dat ook de Brit in de Europese Commissie, op dit moment Jonathan Hill (Kapitaalmarkten), ander werk moet gaan zoeken. Binnen de Commissie werken zo’n duizend Britten. De topambtenaren onder hen, is de verwachting, raken hun posities kwijt, of op z’n minst hun carrièreperspectief, omdat de druk vanuit EU-landen om zelf invulling aan die topbanen te geven groot zal zijn. Voor het lagere kader is de situatie minder eenduidig, al zijn ambtenaren doorgaans goed beschermd en zal de behoefte aan Britse native speakers altijd groot blijven. Ook de EEAS, de diplomatieke dienst van de EU, wacht een aderlating. Daar werken zo’n 130 Britten, vaak op topposities. Er is een uitweg, zeker voor Britten die al tientallen jaren wonen en werken in Brussel: Belg worden.