Waarom heeft Boris Johnson zich voor een Brexit uitgesproken?

Ambitie om de volgende premier van het Verenigd Koninkrijk te worden, dat was de leidende kracht achter de motivatie van de voormalige, populaire, Tory-burgemeester van Londen om zich uit te spreken voor een Brexit, zo denken vriend en vijand. Johnsons euroscepsis is echter ouder, die stamt al uit zijn eerder journalistieke carrière met name uit zijn tijd als Brussels correspondent. Hij had – net als zijn vader en broer – echter ook voor de andere kant kunnen kiezen. Maar Johnson wil dus graag premier worden. Als het pro-Brexit-kamp wint, is hij de koploper in de race om de opvolging van David Cameron.

Als ‘Blijven’ wint, zijn Johnsons kansen niet verkeken: Cameron stapt sowieso in 2020 op als premier. Binnen de partij verwacht men dat – om dan gehoor te geven aan de eurosceptische gevoelens onder de Conservatieven – er één Brexit-kandidaat en één Blijven-kandidaat om het premierschap zullen strijden. Vermoedelijk zal Johnson het dan moeten opnemen tegen minister George Osborne van Financiën. Osborne is aanzienlijk minder populair dan Johnson bij de kiezers. Maar onder zijn collega’s in het Lagerhuis is de mediagenieke Londense oud-burgemeester dan weer minder geliefd.