Waarom dit referendum?

Het Verenigd Koninkrijk is nu al maandenlang verscheurd geraakt over de vraag of het lid moet blijven van de Europese Unie. Op 23 juni spreken Britse kiezers zich uit in een referendum. Waarom eigenlijk? En is de EU zonder het VK niet beter af?

Een bootje met pro-EU-actievoerders vaart langs het Britse Parlement in Londen.
Een bootje met pro-EU-actievoerders vaart langs het Britse Parlement in Londen. Foto Niklas Halle’n/AFP

De Europese Unie is in de huidige vorm niet te vergelijken met de Europese Economische Gemeenschap waarvan ze in 1973 lid werden, vinden sommige Britten. Of ze vinden dat er de afgelopen decennia te veel macht aan Brussel is overgedragen zonder dat ze daar iets over hadden te zeggen.

Met name het Verdrag van Maastricht in 1992 deed de onvrede groeien, de eurocrisis deed de rest. De Britten zagen aan de overkant van het Kanaal chaos, en een streven naar verdere integratie die zij niet delen. Uiteindelijk zegde premier David Cameron drie jaar geleden een referendum toe.