Volkswagen wijzigt koers

Foto Reuters / Fabian Bimmer

Volkswagen gaat grootschalig investeren in de ontwikkeling van elektrische auto’s. Bestuursvoorzitter Matthias Müller kondigde donderdagmiddag miljardeninvesteringen aan op het hoofdkwartier in Wolfsburg

Het concern, naast VW bekend van merken als Audi, Porsche, Seat en Skoda, streeft ernaar tegen 2025 meer dan 30 elektrische modellen te hebben die goed moeten zijn voor een kwart van alle wagens die VW produceert.

Müller wil dat VW zijn eigen accutechnologie ontwikkelt. Het vergroten van de afstand die op een volle accu kan worden gereden, wordt als de cruciale factor gezien om meer mensen in een elektrische auto te krijgen.

Volgens critici is de aankondiging niet meer dan een inhaalslag voor het concern dat qua technologie achter zou lopen op concurrenten als BMW en Daimler (Mercedes, Smart).

Sommige beleggingsanalisten noemen de strategische koerswijziging meer een goednieuwsshow met weinig concrete informatie.

VW kampt door het dieselschandaal met een groot vertrouwensprobleem. De fabrikant raakte in opspraak doordat zij software in auto’s stopte die er voor zorgen dat de auto’s op de testband minder schadelijke gassen uitstoten. Maar dat gaat ten koste van vermogen en snelheid. Die software schakelt zichzelf op de weg uit, waardoor de auto’s in werkelijkheid veel minder zuinig en schoon zijn dan ze lijken.

Het concern heeft al 16,2 miljard euro aan voorzieningen getroffen voor dieselgate. Naar schatting 11 miljoen auto’s van VW hebben de omstreden software in hun systeem zitten.

Komende woensdag houdt VW zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Er bestaat veel kritiek op de manier waarop het bestuur georganiseerd is. Hierdoor hebben vakbonden en de Duitse overheid veel inspraak. Dat kan een verklaring zijn voor de relatief slechte winstgevend van het concern. (NRC)