Van deze (semi-)BN’ers mag FC Twente ‘niet kapot’

In een advertentie in De Telegraaf spreken zij hun steun uit voor de club die verplicht moet degraderen vanwege financieel wanbeleid.

Allerlei zelfbenoemde sympathisanten van FC Twente hebben hun handen tussen de spleten van hun zitbank gestoken en hun broekzakken binnenstebuiten gekeerd om hun laatste restje kleingeld in de redding van de club uit Enschede te kunnen stoppen. Twente beweert het faillissement nabij te zijn als definitief besloten wordt dat de club wegens wanbeleid verplicht moet degraderen. Toch leek het 120 min of meer bekende Nederlanders een beter idee om voor tienduizenden euro’s een paginagrote advertentie in De Telegraaf te kopen, dan het bedrag rechtstreeks op de rekening van de club te storten.

Advertentie Telegraaf

Advertentie Telegraaf

“FC Twente mag toch niet kapot?” vragen de adverteerders zich op Mart Smeetsiaanse wijze af, gevolgd door een dito antwoord: “Nee, dat mag niet!” Onder de ondertekenaars geen Mart Smeets, wel oud-spelers en trainers van de club (René Eijkelkamp, Fred Rutten, Ronald de Boer, Wout Brama) en van andere clubs (Patrick Kluivert, Sjaak Swart, Aad de Mos) politici (Ank Bijleveld-Schouten, Henk Kamp, Keklik Yücel), mediapersoonlijkheden (Wilfred Genee, Humberto Tan) en andere mensen die net genoeg bekendheid hebben om voor spelletjesprogramma’s uitgenodigd te worden.

Bonnetjes

Opvallende naam is die van Henk Kesler, voormalig directeur betaald voetbal. Hij was ook twaalf jaar lang bestuurslid bij FC Twente. En die van oud-speler Orlando Engelaar is misschien nog opvallender. Onregelmatigheden rond zijn transfer zijn mede aanleiding geweest de club te straffen.

Lees ook onze reconstructie over hoe het zover kon komen voor Twente: Joop, Aldo en de rest – het drama FC Twente

Opmerkelijk is ook de steun die de club krijgt van Kamerlid Fred Teeven (VVD). Of nou ja, niet helemáál, als je de gedeelde ervaring in ogenschouw neemt. Bij de transfer van Dusan Tadic kreeg Tadic’ zaakwaarnemer 3,6 miljoen euro, waarvan echter maar 1,8 miljoen in de boeken verscheen, zo bleek na onderzoek. En we weten allemaal dat Teeven ook een akkefietje had met verdwenen bonnetjes en het melden van lagere bedragen dan in werkelijkheid het geval was.

Of de advertentie wat uithaalt, of dat de ondertekenaars - waaronder ook Jan met de lange achternaam (Vennegoor of Hesselink) - hem voor Jan met de korte achternaam hebben opgesteld, moet nog blijken. De rechter besliste dat de KNVB in zijn recht stond door Twente te laten degraderen, maar de beroepscommissie van de licentiecommissie moet nog definitief bepalen of er komend seizoen Jupiler in de Grolsch Veste geschonken wordt.