Tientallen dode migranten achtergelaten in woestijn Niger

Volgens de IOM komt 60 procent van de migranten die vanuit Libië Europa probeert te bereiken door Niger.

Kinderen lopen in het Assaga-vluchtelingenkamp in het zuidoosten van Niger.
Kinderen lopen in het Assaga-vluchtelingenkamp in het zuidoosten van Niger. Foto Boureima Hama / AFP

Tijdens een poging om Algerije te bereiken zijn zeker 34 migranten overleden in de woestijn van buurland Niger. De vluchtelingen stierven waarschijnlijk door een gebrek aan water en zijn door mensensmokkelaars achtergelaten. Dat heeft het Nigerese ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag laten weten, meldt persbureau AFP.

Onder de slachtoffers waren twintig kinderen. De lichamen werden aangetroffen in de buurt van Assamaka, een grenspost tussen Niger en Algerije. Dat laatste land is een populaire bestemming onder vluchtelingen. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) komt 60 procent van de migranten die vanuit Libië Europa probeert te bereiken door Niger.

De lijken werden in de week van 6 tot 12 juni achtergelaten door mensensmokkelaars. Slechts twee personen, een man uit Niger en een man uit Nigeria, zijn tot op heden geïdentificeerd.

Vluchtelingendeal

Sinds het vluchtelingenakkoord tussen Turkije en de Europese Unie in maart van kracht werd, is de belangrijkste route van vluchtelingen naar Europa verplaatst. Kwamen eerst nog de meeste migranten aan op de Griekse eilanden vanuit Turkije, inmiddels steken zij weer vanuit Noord-Afrika de Middellandse Zee over naar Italië.

Eerder deze maand kwam de Europese Unie met een plan om samen te werken met Afrikaanse leiders om de migrantenstroom in te dammen. Er zou vooral geld gepompt worden in het verbeteren van de leefomstandigheden in landen waar veel vluchtelingen vandaan komen, om het leven daar aantrekkelijker te maken. Het plan kreeg direct kritiek, omdat de EU ook zou samenwerken met dictators die zich schuldig maken aan mensenrechtenschendingen, zoals Bashir van Soedan en Afewerki van Eritrea.