ThuiskokSlakken van Elio di Rupo

Aangezien de auteurs van Mannen die koken Belgisch zijn, kunnen de heren Vanliefde en Laloo het niet laten ook een hoofdstuk van inspiratie te wijden aan Belgen. Het is kort maar krachtig. Zo komen surrealistisch schilder René Magritte en voormalig premier Elio di Rupo voorbij. Zijn geschiedenis in de Waalse politiek is blijkbaar genoeg om een gerecht van Waalse slakken met pasta aan hem te wijden.

Maak de groene kruiden en spinazie schoon. Breng water aan de kook met het bicarbonaat. Dompel er de kruiden en groenten 15 seconden in onder en laat ze meteen schrikken in ijswater. Laat uitlekken in een vergiet. Knijp de groenten en kruiden goed uit en doe ze in de blender. Mix met de maïsolie en breng op smaak met peper en zout. Pel en snipper de sjalotten en de knoflook. Stoof ze aan in een beetje olie. Giet er de wijn bij en laat inkoken. Voeg er de kippenbouillon, tijm en laurier aan toe. Laat even trekken. Voeg er de melk en de room aan toe en laat tot de helft inkoken. Zeef en mix tot schuim. Kook de vlinderpasta al dente in lichtgezouten water. Warm de escargots op in gesmolten boter waaraan eventueel wat verse knoflook is toegevoegd. Serveer de vlinderpasta met escargots, groenekruidensaus en knoflookschuim. Werk af met bloemen.