The Passion, maar dan met Paul de Leeuw

Pauls Passie gaat de theaterproductie heten en het wordt een parodie. „We vinden The Passion vreselijk.”

Paul de Leeuw gaat volgend jaar een theaterparodie spelen op het jaarlijkse tv-evenement The Passion, waarin het lijdensverhaal van Jezus Christus wordt verteld via hits uit het Nederlandse liedrepertoire. De Leeuw wordt de verteller, terwijl Alex Klaasen de rol van Jezus zingt. „De aanleiding is dat we The Passion vreselijk vinden”, zegt Ruut Weissman, die sinds een half jaar bij het Amsterdamse theater DeLaMar werkzaam is als artistiek leider muziektheater en amusement.

Pauls Passie is een van de eigen producties in de komende programmering van DeLaMar en maakt daarna een korte tournee door het land. Dat geldt eveneens voor een nieuwe versie van de succesmusical Anatevka, met een twintigkoppige bezetting in een nieuwe vertaling van komiek Raoul Heertje. DeLaMar haalt volgend jaar voorts de kleine productie van de Amerikaanse musical Rent in huis, die vorig jaar werd gespeeld in het intussen opgeheven M-Lab in Amsterdam-Noord.

De grote zaal van het theater wordt voor deze voorstelling omgebouwd tot een studioruimte, waarbij ook op het podium publiek kan zitten. „Het moet de sfeer krijgen van een pilot-productie, waarmee we de doorstroming van jonge theatermakers in dit genre willen stimuleren”, aldus Weissman.

De eigen producties zijn volgens Weissman noodzakelijk omdat er niet genoeg geschikte voorstellingen worden gemaakt door andere theaterproducenten: „Het aanbod aan muziektheater en amusement van buiten is in kwaliteit en kwantiteit teleurstellend. Daardoor moet een groot deel van de programmering van ons eigen productiehuis komen.”

Weissman is bovendien regisseur van het Zomercabaret dat tot eind juli dagelijks in DeLaMar wordt vertoond. Hij bracht Diederik Ebbinge en Rutger de Bekker van het vroegere cabarettrio De Vliegende Panters bijeen voor een variété-achtig programma met een showballet, scènes uit een (imaginaire) musical over Gandhi en gasten als Raoul Heertje, Alex Klaasen en Ellen ten Damme. „De opzet is dat ze dingen doen die ze anders nooit doen. Dat maakt het spannend en leuk”.